Bingöl'de köy servislerinin şehir merkezine girmesine izin verilmemesi köylülerin tepkisini çekiyor
Bingöl’de ova köylerine ait köy minibüslerinin şehir merkezine girişi yasaklandığından ötürü minibüs şoförleri ve köy sakinleri şehir merkezine gelemediklerini belirtti.
Bingöl'de köy servislerinin şehir merkezine girmesine izin verilmemesi köylülerin tepkisini çekiyor

Bingöl merkeze bağlı ova köyleri, daha önce merkezde olan köy garajlarının ilçe garajına taşınmasından dolayı olumsuz etkilendiklerini ifade ettiler.

Köy minibüs şoförleri ve bağlı bulundukları kooperatifler, kendilerine uygulanan bu durumdan ötürü şikayetçi olduklarını ifade ederek, şoförler odasının kararı olmamasına rağmen şehir merkezinden yolcu alamadıklarını veya yolcu indiremediklerini belirttiler. 10 ova köyünün etkilendiği köylerin minibüs şoförleri, uygulamanın şoförler cemiyeti ile alakalı olmadığını, tamamen belediye kaynaklı olduğunu söylediler.

Köy minibüs şoförleri yaptıkları açıklamalarda, kendilerine tahsis edilen ilçe garajının merkeze çok uzakta olduğunu söyleyerek, yaşlı, engelli ve bagajı olan köylülerin büyük sıkıntı çektiklerini söylediler. Ara sokaklarda dahi park yasağının getirildiği ve park edilmesi durumunda cezai işlem uygulandığını ifade eden şoförler, ara sokaklarda kesilen cezalardan yakınıp vergilerini vermelerine rağmen neden yasaklı olmayan bölgelerde cezaların kesildiğini, şehrin girişindeki zabıta kulübesinin kendileri için kurulduğunu, herhangi bir hasta veya yükü olan yolcuyu gidecekleri yere bırakmak istediklerinde ise anında ceza kesildiğini ifade ettiler.

Şoförler, ova köyleri haricinde öğrenci servisleri başta olmak üzere, şehirler arası yolcu servislerinin minibüslerinin, kuzey ilçeleri ve farklı merkez köylerin araçlarının şehre giriş çıkış yaptıklarını, garajlarının olduğunu ancak bu yaptırımın sadece ova köylerine hukuksuz bir şekilde uygulandığını söyleyerek uygulanan çifte standarta dikkat çektiler.

Şoförler ve yolcular, çektikleri sıkıntıları ve yaşadıkları mağduriyetleri İLKHA muhabirine anlattı.

“Sanırsınız ki bizler sınırdan içeri giriyoruz gibi engelle karşılaşıyoruz”

Yeniköy minibüs şoförlerinden Nizamettin Günay, “Hem bizim hem de köylülerimizin çektiği çileyi görüyorsunuz, hani köylüler şehirlilerin efendisiydi? Şu anda köylüleri garajın içine bile sokmuyorlar, şehrin girişine bir zabıta kulübesi yapmışlar sanki bizler sınırdan içeriye giriyoruz gibi. Böyle bir şey olabilir mi, bu millete yazıktır. Araçlarımızı burada bıraksınlar hiç olmazsa rahat bir ulaşım olsun. Bu şekilde bizler çok çile çekiyoruz, böyle olmaz. 40-50 yıldır bu işi yapıyorum, böyle bir rezalet görmedim. KM plakasını bekletiyorlar. Biz hangi devletten geliyoruz, yurt dışından yolcu taşımıyoruz ki, köylüleri getiriyorum, köylü alışveriş yapıyor, köylü malzemelerini nasıl götürecek? Yolcu burada taksi tutmak zorunda kalıyor. Bizim derdimize bir çare bulsunlar, cemiyete senede 600 bin vergimizi veriyoruz ama daha bir gün gelip bizim mağduriyetimizle uğraşmış değiller. Aynı minibüs şehre giriyor ceza yok, KM plakalıları olarak bizler kimseye rahatsızlık vermeyecek ara sokaklara park ediyoruz ama hepimize ceza yazmışlar. Araç başı 60 TL ceza kesiyorlar. Bu ne biçim yönetim, var mı böyle bir şey? İtiraz edip konuşursak iki katı ceza kesiyorlar. Diyorlar buraya gelmeyin, o zaman köyden çıkmayalım. Bu gidişle bizler kontak kapatacağız. Dünyanın farklı yerlerini gezdim ancak ara sokaklarda park cezası görmedim.” ifadelerini kullandı.

“Ben engelliyim, eşyalarımı kime taşıtayım?”

Yolculardan engelli vatandaş Ahmet Besbelli, “Böyle bir adalet yok, biz engelli ve yaşlılar olarak poşetlerimizi taşıyamıyoruz, eski garajımıza taksi parkları yerleştiriyorlar ancak bizim köy minibüslerimizi uzak yerlere gönderiyorlar. Vatandaşı, araçların bulundukları uzak yerlere gönderiyorlar. Bingöl gibi memlekete yazıktır, kimse bizim derdimizi bilmiyor. Talebimiz, köy servisleri eski garaja giriş çıkış yapsın, bunu istiyoruz. Kimsemiz yok, engelli ve yaşlıyız, kim bizim torbalarımızı ve poşetlerimizi taşıyacak? Ayıptır.” şeklinde konuştu.

“Merkezde tüm köylere izin var, ova köylerine izin yok”

Çeltiksuyu köy minibüs şoförlerinden Abdullah Abay, “Yetkililere çağrımız, bizim sorunumaza çözüm bulmalarıdır. Hepimiz çoluk çocuk sahibiyiz, bizim de ekmeğimiz budur, bu bir rant meselesidir, benim ilçe garajıyla ne ilgim var, bizi niye oraya gönderdiler? Ben ova köylerindenim yolum 7 kilometredir, yolcularımı getiriyorum aracımı TOKİ’nin girişine park ediyorum, adamlar gelip TOKİ’nin merkezinde, sokağında bana ceza kesiyor. Var mı böyle bir kanun, var mı böyle bir adalet? Merkez Beşyol’da Güveçli, Sancak ve Kuzey ilçelerinin köylerinin minibüsleri orada ve kendi garajlarından hareket ediyorlar, orası da şehir içi, merkezde herkese izin var ama ova köylerine izin yok. Bizim burada şehirle bir bağımız yok, diğer araçlar hepsi şehir merkezine giriyor, bizim ne suçumuz var? Tek suçumuz ova köylü olmak, KM plakası taşımak. Böyle bir adalet var mı? Analarımız, bacılarımız poşetlerini alıp geliyorlar, vallahi merkezden 5 torba unu taşıyıp getirmişim vatandaşı araca almışım yazık değil mi? Onların anaları, bacıları ve yaşlıları yok mu? Hepimiz vatandaşız, getirmişler başımıza bir zabıta kulübesi dikmişler ceza kesiyor. Talebimiz, bu sokağı bize tahsis etsinler. Araçlarımız gelsin buraya vatandaşlarımızı rahatlıkla taşıyalım. Şehir merkezine girmek istemiyoruz burada bize karışmasınlar. O kadar yıldır bu işi yapıyoruz ilk defa böyle bir durum başımıza geldi. Biz bunu kabullenmiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Ova köylerinin suçu ne?”

Sarıçiçek köyü minibüs şoförlerinden Zahir Çizik, “Cemiyet başkanıma ve belediye başkanıma sesleniyorum, arabamın şu an şehir merkezi ile ilgisi yok ve yasaklı alanda değil, trafiğe engel olacak bir yerde de değil ancak ceza kesilmiş. 30 yıldır esnafım, her yıl 600 lira aidat veriyorum ancak hiçbiri bizim hakkımızı savunmadı, bize bir iş yapmadılar. Bu yaptırımlar sadece ova köylerine ait KM plakalı araçlara uygulanıyor. Diğer köylere bu yasak yok, eski valiliğin yanı, Sancak araçları, Güveçli köyü garajı ve diğerleri hepsinin araçları ve garajları şehir içinde ama neden sadece ova köylerine bu yaptırım uygulanıyor? Ova köylerinden ne istiyorsunuz, gelin izah edin şehre inmeyelim. Bize bir çözüm bulun, bir yer verin ki bizler sırasıyla gelip aracımızı alıp gidelim.” dedi.

“Kooperatifimizi bitirdiler”

Kooperatif yetkililerinden Sarıçiçek köy minibüs şoförü Selim Aslan ise, "Belediye bizi aşağıya ilçe garajına sürüklemiş. Bizim bir kooperatifimiz var, belediye hat minibüslerini köylere kadar götürmüş biz yolcu bulamıyoruz, zaten boş gidip geliyoruz. Şu anda 12 tane aracımız boş gidip geliyor. Bu durumda vergilerimizi dahi veremeyecek duruma geliriz. TOKİ’nin yanında yolcuya kolaylık olsun diye müsait bir yere araçlarımızı park ediyoruz ancak burada ceza yiyoruz, burada ceza yazmanın bir anlamı var mı? Bize bir araçlık yer versinler sırayla gelelim ya ana yolda ya ara sokakta trafiği etkilemeyen yerlerde bir yer versin hem biz hem de yolcularımız mağdur olmasın. Biz de kooperatifiz bizi bitirdiler. Kimi kime şikâyet edelim biz de bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bir başka şoför ise şoförler cemiyetiyle görüştüğünü bu durumun kendileriyle alakalarının olmadığını söyleyerek, cemiyet başkanının ‘bizim uygulamamız ilçe minibüsleri içindi ova köyleri bu kapsamda değil’ şeklinde ifade ettiğini belirterek bu durumun cemiyetle bir alakası olmadığını söyleyip keyfi bir uygulama olduğunun altını çizdi.

Yolcular ise ev ihtiyaçlarını ulaşım güçlüğünden ötürü alamadıklarını ifade edip, belediyenin bu duruma çözüm bulmasını talep ettiler. (Ömer Aşkın-İLKHA)

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-