Bingöl’deki piliç işletmeleri incelenip geliştirilecek
.
Bingöl’deki piliç işletmeleri incelenip geliştirilecek

Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arasında karşılıklı olarak,  “Bingöl’deki etlik piliç işletmelerinin teknik ve yapısal özelliklerinin incelenmesi, sorun tespiti ve çözüm önerileri” konularında ortak anlayışı teşvik etmek ve geliştirmek amacıyla, eğitsel ve bilimsel işbirliğinde bulunmak üzere varılan mutabakat üzerine işletmeler incelenmeye başlandı.

Varılan mutabakat sonrası oluşturulan heyette Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Meral, Dr. Öğretim Üyesi Hakan İnci, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdür Yardımcısı Ali Fuat Berdibek, Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Ahmet Çibik, Mühendis Musa Burakgazi ve Mühendis Ömer Döner gibi isimler yer alıyor.

Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hakan İnci, ilk işletme ziyaretini gerçekleştirerek işletmenin teknik ve yapısal özellikleri, sorun tespiti ve çözüm önerileri adına incelemelerde bulundu. Tavukçuluğun Türkiye’de ve dünyada hızla gelişen bir üretim ve işletme kolu olduğunu vurgulayan İnci, “İnsanlar günlük besin ihtiyaçlarını hayvansal ve bitkisel ürünlerden karşılarlar. Özellikle az gelişmiş ülkelerde besinlerin büyük bölümü bitkiseldir. Oysa insanların hayvansal besinlere de ihtiyacı vardır. Bu besinler, tavukçuluk işletmelerinden hızlı ve ucuz olarak sağlanmaktadır. Bir tavuk 40-45 gün içerisinde et için kesilebilecek büyüklüğe ulaşır. Hayvancılığın hiçbir kolunda bu kadar hızlı üretim yapılamaz. Tavuklardan bu kadar hızlı ürün alınabilmesi, insanlar için tavukçuluğu her geçen gün daha kıymetli hale getirmektedir. Çünkü dünya nüfusu her yıl % 1.7 - % 2.2 arasında büyürken; besin maddesi üretimi her yıl ancak %1 oranında artmaktadır. Yani kişi başına düşen besin maddesi miktarı her yıl azalmaktadır. Özellikle hayvansal üretim miktarı dengeli beslenme için gerekenin çok altındadır. Bu eksiklik tavuk eti ile kapatılabilir” dedi.

Bingöl’deki işletmelerin teknik ve yapısal özellikleri ortaya konacak

“Tavukçulukta iyi bir sürü yönetimi için, kaliteli ve elverişli ekipmanların kullanılması kaçınılmaz bir gereksinimdir” diye ifade eden İnci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün artık tavukçuluk işletmelerinde genel olarak işgücü miktarının ve işgücü masraflarının azaltılması için daha çok otomasyonlu ekipmanlar tercih edilmektedir. Bu araştırmayla, Bingöl ilinde bulunan kümeslerde kullanılan ekipman çeşitleri saptanarak, son teknolojinin ne ölçüde takip edildiğini belirlenmeye çalışılacaktır. Tavuklar, tüm ömürlerini kümes adı verilen barınaklarda geçirdiklerinden, kümeslerden yüksek verim alabilmek için genetik kabiliyetleri yanında iyi bir bakım ve besleme ile uygun çevre şartlarında barındırılmaları gerekir. Bu nedenle hayvanlar için gerekli optimum şartları sağlayan, iyi bir bakım ve beslemeye olanak veren, sağlam ve temiz kümeslerin yapılması kazançlı bir tavukçuluk için zorunludur. Bu araştırma Bingöl ili merkez ve ilçelerle yapılmakta olan etlik piliç üretimi yapan işletmelerin teknik ve yapısal özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılacaktır. Çalışmada Bingöl ili merkez ve ilçelerine bağlı köylerde bulunan etlik piliç işletmelerindeki üreticilerle görüşülerek anketler yapılacak ve bu anket sonuçları değerlendirilerek Bingöl deki etlik piliç işletmelerinin teknik ve yapısal özellikleri ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Bu şekilde bundan sonraki proje geliştirme çalışmalarında uygun bir proje tasarımında bulunmak için projenin kapsamı ve yerel halkın çıkar ve ihtiyaçları hakkında olabildiğince bilgi sahibi olunacaktır.”

 

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-