90’lı yıllarda 6 ustanın çalıştığı mekânında şimdi yalnız kalan 40 yıllık terzi Recep Cadaklı, gençlere mutlaka bir meslek sahibi olmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.
Bingöl’de yaklaşık 40 yıldır terzilik yapan Recep Cadaklı, terziliğin durma noktasında olduğunu söyleyerek bu duruma konfeksiyon sektörünün etkili olduğunu söyledi. Cadaklı, her ne kadar bazı mesleklerde durgunluk olsa da bir gün lazım olur ihtimali gereği gençlerin mutlaka bir meslek öğrenmesi gerektiğini vurguladı.
Terziliğin durma noktasında olduğunu söyleyen Cadaklı, konfeksiyon ürünleri ile beraber terziliğin bitme noktasına geldiğini söyledi. Eskiden ayda 30 takım elbise diktiklerini söyleyen Cadaklı, artık takım elbise dikemediğini sadece tamiratla idare ettiğini söyleyerek terziliğin geldiği noktayı özetledi.
“6 ustadan geriye ben tek kaldım”
Terzi Recep Cadaklı, “Yaklaşık 40 yıldır bu işle uğraşıyorum. 80’li, 90’lı yıllarda bu işyerinde 6 usta çalışıyorduk. Eskiden ayda 60 adet takım elbise çıkartıyorduk ve yanında 150 adet pantolon dikimi yapardık. O günden bugüne şimdi o altı usta yok ve ben tek kaldım. Sektörün geldiği nokta bu. Bundan 3 yıl öncesine kadar biraz canlılık vardı ancak pandemiden sonra terzi sektörü durma noktasına geldi. 3 yıl önce pantolon dikimi 300 lira iken şu an 800 lira olmuş. Vatandaşın alım gücü yok, biz de satamıyoruz. Sıkıtı burada. Yaklaşık 10 yıldır takım elbise dikmeyi bıraktım, artık yaşlandık. Şu anda pantolon siparişleri alıyoruz hafta da en fazla 4 adet pantolon dikebiliyoruz, bizi şu an ayakta tutan tamirat işleridir. Tamirat işleri de olmazsa terzilik olayı yok. “dedi.
“Meslek öğrenmek için yaklaşık 5 yıl ücretsiz çalıştım”
Terziliği öğrenmek isteyen çırakların olmadığını söyleyen Cadaklı, “Bir ara bir baba evladını buraya çalışması için getirdi ancak 2 gün durabildi. Babasına neden gelmediğini sorduğumda çocuk babasına ‘burada iyi bir para kazanacağımı zannetmiyorum’ demiş. Toplum şöyle düşünüyor; ben bir işe girdiğim zaman hemen para kazanayım. Gençler artık mesleğe değil önce paraya bakıyor ki meslek öğrenmede para ikinci planda olması gerekir. Ben bu meslekte usta olabilmek için yaklaşık 5 yıl ücretsiz çalıştım. Şimdiki gençler öyle düşünmüyor. Konfeksiyon sektörü her kalıpta ve her yaşta hazır elbise üretiminde çoğaldığı için terzilik olayı bitme noktasına geldi.” İfadelerine yer verdi.
Esnaflıkla alakalı ise bir çalışanının başından geçen bir anısını paylaşan yılların ustası Recep Cadaklı, esnaflıkta müşteri ile polemik yaşanmaması gerektiğini söyleyerek müşterinin her zaman haklı olduğunu söyledi.
“Öğrenilen meslek bugün lazım olmazsa yarın olur”
Meslek öğrenmenin önemine değinen Cadaklı, “Meslek altın bileziktir. Öğren, istersen yapma, bir gün mutlaka lazım olacaktır. Bugün olmasa başka zaman mutlaka lazım olur. Günümüzde Suriye mültecileri örneğine bakacak olursak, göçmenlerden elinde meslek olanlar piyasada iş bulup çalışabiliyor. Ancak mesleği olmayanlar çoğunlukla sokakta dilencilik yapmaktalar. Buradan gençlere şunu söylüyorum; sadece terzilik için söylemiyorum mutlaka bir mesleğiniz olsun.” şeklinde konuştu. (Ömer Aşkın-İLKHA)