Bingöl halkı kaldırımlarda ve sokaklarda yürürken yaşam mücadelesi veriyor!
Bingöl’de geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışından dolayı özellikle şehir merkezi ve mahallelerde kar temizleme çalışmaları oldukça yavaş işliyor. Öyle ki kaldırımlarda yürümek cesaret istiyor!
Bingöl halkı kaldırımlarda ve sokaklarda yürürken yaşam mücadelesi veriyor!

Bingöl’de kar temizleme hizmeti neredeyse yok gibi. Geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışının enkazı hala cadde ve sokaklarda yer yer kuleler şeklinde göze çarpmakta.  Kaldırımlarda oluşan ve adeta buz pistini anımsatan yürüme yollarını kullanan vatandaşlar alttan kayma, üstten ise binalardaki buz saçaklarından endişe etmekte.

“Tuzlama çalışması neden yok”

Yumuşak geçen 2023 kış ayında sürekli şekilde ciddi olarak Belediyeyi ve genel olarak çalışmaları zora sokacak ciddi bir kar yağışı olmadı. Öyle ki büyükşehir de değiliz. Birkaç işlek ve eğimli caddemiz var oralarda bile tuzlama çalışmaları yok maalesef. Tuz mu yok, tuzlamam mı yok? Şu anda kuru soğuklardan ötürü oluşan buzlar beton gibi yere yapışmış vaziyete. Birileri deprem mazeretini öne sürse de depremden önce de bu durumun aynı olduğunu gördük ve biliyoruz. Kekliğe sormuşlar "ayakların neden kırmızıdır" Keklik cevap vermiş; "Soğuktandır" Kekliğe dönüp demişler ki; "Biz seni yazın da gördük." Haberimize makaleden ödünç bir cümle aldıktan sonra devam edelim. Evet Yollar geceleri buz pisti. Vatandaş aracına binerken korkuyla yol almakta. Küçük bir şehir ve imkanların olduğu bir yer ancak hizmet neden yok? İl özel idarenin köylerde açtığı yol sayısı belediyenin merkezde açtığı yol sayısından daha fazla.

Caddeler kar yağışı durmaksızın yağıyor gibi tek şerit

Kent merkezinde bile caddeler yer yer tek şerit ve kaldırımlar ise kar yığınlarıyla kaplı. Açılan yollarda kenarda biriken karlar ne yazık ki enkaz gibi duruyor. Şu günlerde Bingöl’de olası bir deprem konuşulurken Allah muhafaza olası bir depreme karşı yollar kapalı olacak. Çalışmalar yetersiz ve kontrolsüz. Merkezde kar yağışı yok ancak olağanüstü bir durum varmış gibi çalışmalar ağır işliyor ve ciddi anlamda sıkıntılı.

Depreme hazırlıklı mıyız?

Konuşulan Bingöl depremi ile alakalı ise maalesef görünürde hiçbir hazırlık yok. Kâğıt üzeri bazı plan ve programlar var ancak bunun halka yansıyan yönü yok. AFAD, UMKE, KIZILAY veya başka resmi adresler olmak üzere deprem hazırlıkları, çadır kent, toplanma kampları belli mi, belli ise bunu Bingöl’de kaç kişi biliyor? Olası bir depremde yapılması gerekenler nedir? Hasılı deprem konusunda maalesef depremi yaşamış bir toplum olarak bunu itiraf edelim ki depremlerden ders çıkaramadık.

İmar affını tekrar gözden geçirmek gerekir

Şu günlerde konuşulan yapı denetimler, imar affı, depreme dayanıklılık gibi konular var. Yakın zamanda imar affı olmuştu. Belki de binlerce yapı, hatır gönül ile veya birtakım rantlar ile affa uğradı. Bingöl’de 2003 depreminde yapılması planlanan TOKİ’nin planında 2 katlı olması vardı ancak ne olduysa birileri rant düğmesine bastı ve şu anda merkez çarşı TOKİ ve İçmeler TOKİ’yi görüyoruz. Maşallah gökdelen gibi. İma affının bazen cinayet olduğu gerçeği unutulmamalıdır. İmar affı ince eleyip sık dokunulması gereken bir durumdur.

“Yapılarda artık Türkiye’yi yeni bir dönem bekliyor”

Türkiye artık yapılarda yeni bir döneme girmek zorunda. Japonya modeli yapılara geçiş yapmak kaçınılmaz oldu. Deprem artık sadece Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hattının birleştiği nokta olan Bingöl’ün değil, tüm Türkiye’nin gerçeği olduğu görüldü. Nasıl ki vücutta bir organın rahatsızlığı tüm vücudu etkiliyorsa, aynı şekilde ülkede meydana gelen bir deprem tüm ülkeyi etkileyebiliyor. Yani artık her yerde dikkatli olmak lazım. Özellikle yapı ve denetim konusunda. Allah cümlemizi afetlerden muhafaza eylesin. Bu vesile ile depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, enkaz altındakilere selametlik, tüm depremzedelere, yakınlarına ve tüm vatandaşlara da sabır versin.

Ömer Aşkın/Bingöl Basın (Haber Analiz)




 

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-