Bingöl yakın dönemde il olduğu için, sosyal dokularının arasında tam bir uyum ve ahenk oluşamamıştır .İlimiz bölge bölge, mahalle mahalle, hatta sokak sokak değişebilen farklı kültürel motiflere sahiptir.Bu yazımızda Bingöl’ün Yenimahalle bölgesinin sosyokültürel özelliklerinden bahsedeceğiz;
1-Yenimahalle yoğunlukla Az , Zıkte ve Mielan köylerinden nüfus alan bir mahallemizdir. Geçmiş dönemlerde çeşitli yalan yanlış bilgilerle birbirlerine soğuk olan bu köy sakinleri; komşuluk ticaret ve eğitim gibi alanlarda tanışarak aradaki buzları erittiler. Yüz yüze bakmanın, göz göze gelmenin, konuşmanın, dinlemenin, el tutmanın yaydığı pozitif enerjiyle akrabalıklar, dostluklar, ortaklıklar kurarak yepyeni bir sayfa açtılar.
2-Sistemin adaletsiz işleyişi neticesinde ortaya çıkan ekonomik ve siyasal sorunları daha derinden yaşayan Yenimahalle sakinleri; biraz hırçın, biraz kötümser ve siyasal polemikleri seven bir ruh yapısına sahiptir.
3-Yenimahalleliler ekonomik problemlerini çözme adına genelde şehir dışını ya da yurt dışını tercih ederler. Macera şeklini alıp, çoğu başarısız neticelenen bu gerişimler sonucunda hayat mektebinin öğretilerinden oldukça fazla istifade etmişlerdir.
4-Siyasal çıkış arama noktasında yola çıkan birçok hareketin önemli insanı Yenimahalle’den çıkmıştır. Başkaldırı ve vicdan, başkaldırı ve izzet, başkaldırı ve cesaret arasındaki etkileşimin sonuçlarıdır bunlar.
5-Yenimahallede ikili üçlü ya da daha fazla sayıda insanlardan müteşekkil sıkı dostluk grupları görürsünüz. Kimi arabesk bir hayatın etrafında, kimi bitmeyen fakirlik etrafında, kimi siyasal bir fikir etrafında, kimileri de bir futbol kulübü etrafında hayat serüvenini birlikte yaşayıp gider.
6-Coğrafyamızdaki çalkantılı sürecin ortaya çıkardığı bir çok probleme rağmen Yenimahalle insanı, neşesini ve mizahi yönünü kaybetmemeyi başarmıştır. Yenimahalle’de bir çay ocağı masasında en kaliteli bir komedi filminden daha kaliteli esprilere şahit olabilirsiniz.
7-Yenimahallede lakap kültürü oldukça yaygındır. Soyadı kanununa inat bir çok insan, sadece kendisinin bilmediği ya da bilmek istemediği lakabıyla tanınır.
8-Yenimahalle çarşısı diyebileceğimiz üç beş kahveden ve çoğunlukla bakkaliye dükkânlarından oluşan bölge, birçok Yenimahalle’linin bağımlı olduğu bir alandır. Özellikle gurbette olan yeni mahallelilerin en fazla özlediği bu bölgedir. Çünkü; dostları, hatıraları, mazileri , yürekleri orada kalmıştır.
9-Yenimahallede futbolseverler oldukça fazladır. Bir dönem Yenimahalle spor etrafında oluşan heyecanı, hareketliliği, kulisleri belki de büyük kulüpler bile yaşamamıştır.
10-Hayvanseverliğin en iyi örneklerinin sergiler yenimahalle insanı. Bir dönem çok yaygın olan güvercin yetiştiriciliği Yenimahalle insanının merhamet, sahiplenme ,birazda nezaket yönünü ifade etmekteydi. Çünkü güvercin gibi nazik, eti sütü olamayan bir hayvana ancak merhametli, duygusal ve kibar insanlar sahip çıkabilir.
11-Yenimahalle köy ve şehir hayatının içi içe yaşandığı bir bölgedir. Çamlık, Dere Evdal, Ormanya gibi alanlar her Yenimahallelinin bir çok hatırasının bulunduğu yerlerdir. Tek katlı evlerin halen yoğun olduğu Yenimahalle, sermaye artırma yarışına giren müteahhitlerin bina dikme alanı olmaktan kurtulamayacak gibi görünüyor.
Yenimahalleli olup uzun süredir eski mahallesine uğramayanlar; birçok hatıranızın olduğu mahallenizi eski haliyle son bir defa görmek istemezmisiniz?
Selametle
Nebi bozaba