BİNSİDAP Afet Sonrası Toplanarak Kamuoyuna Ortak Çağrıda Bulundu. Kahraman Maraş merkezli 10 İlimizde meydana gelen deprem asrın felaketi olarak kayıtlara geçti. On binlerce Vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan bu afet ülkemiz için büyük bir yıkım oldu. Afet sonrası ülkede yaşanan dayanışma ile yaralar bir nebze de olsa sarılmaya başlandı. Yaklaşık bir yıldır Bingöl de faaliyet gösteren 50 Sivil Toplum Örgütlerinin bir araya gelip oluşturdukları sivil toplum dayanışma platformu afet sonrası platform bileşenleriyle bir araya geldi.
Yapılan toplantıda afetin ilk gününden bu yana sahada aktif olarak çalışan STK’ların çalışmaları değerlendirildi edinilen bilgi ve tecrübeler istişare edildi. Toplantı sonrası STK’ların toplum dayanışması açısından ne kadar önemli ve değerli olduğu hususuna dikkat çekildi.
Olası afet durumlarında Sivil Toplum Örgütlerinin daha etkin ve profesyonel hareket etmesi noktasında bazı çalışmalarım yapılması kararı alındı. Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu Bingöl için uyardı ve tabiri caizse kırmızı alarm verilmesini gerektiğine dikkat çekti.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada Bingöl’ün Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu fay hatlarının kesiştiği noktada olduğu anımsatılıp son zamanlarda uzmanların bilimsel uyarılarına ve beklenen olası depreme dikkat çekildi. Son deprem sonrasında Bingöl’de hasarlı binaların oluştuğu ve mevcut binaların yorulduğu depremden sonra statik değerlerinin bozulduğu dile getirildi. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında olası bir depremde yıkımın ve oluşacak felaketin büyüklüğüne dikkat çekildi. İl bazında oluşan tedirginliklerin korkuların sebeplerinin haklı olduğu vurgulanıp ivedilikle çalıştayların kurulması ve olağan üstü çalışmalara başlanması gerektiği dile getirildi. Yaşanan afet sonrası ilk etapta 10 ilimizin afet bölgesi ilan edilmesi ve sonrasında Elazığ ilinin de afet bölgesi ilan edilmesinin doğru bir adım olduğu dile getirilen açıklama da Bingöl’ün mevcut risk durumu göz önünde alındığında fay hatlarının kesişim ve enerji biriktirme durumları açısından en tehlikeli deprem olasılığının en yüksek yer olduğuna dikkat çekilerek mevcut zemin ve yapı durumunda göz önüne alındığında Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Afet bölesi ilan Edilen illerde olası afet durumunda önlemlerin en üst seviye tutulduğu ve risk analiz durumlarının ivedilikle yapılacağı bir afet anında can ve mal kayıplarının minimum seviyede kalacağı, şehri sürekli hazır bir konumda bekletileceğine vurgu yapıldı. Ayrıca Özellikle Kültür Caddesi, Maden Sokak, Hastane caddesi ve Beşyol mevkiinde eski binaların olduğu il merkezi ve ilçelerin köylerin durumlarına bakıldığında bir dönüşüm ve çalışmanın derhal başlatılması gerektiği belirtildi.
Söz konusu yapıların hasar tespiti ve şehrin risk analizinin hala yapılmadığının altı çizilen açıklamada depremin değil alınamayan tedbirlerin öldürdüğü belirtildi.
“Bu Şehre Değeri, Bu Şehir Yok Olmadan Verin”
Alınması gereken önlemlerin afetlerin yaşanmadan öne alınması gerektiği üzerinde durulan toplantıda Ortak paydamız olan şehrimize şehrimiz yok olmadan değer verilmesinin ve afet bölgesi ilan edilmesinin önemine dikkat çekildi bu tedbirlerin şehrin yöneticilerinin siyasilerinin sorumluluğunda olduğu ve olası bir afette alınmayan bu önlemlerin hesabının verilemeyeceği belirtildi.
“Gün Birlik Olma Günüdür”
Şehrin tüm bileşenlerinin ortak amaçlarının memleket olduğu ve tüm taleplerin memleket adına yapıldığı unutulmamalıdır tüm siyasi hesapların bu konum dışında kalmasının ortak talepte buluşması gerektiğinin önemine vurgu yapılan açıklanmada dayanışma ve ortak akılla hareket edilmesi gerektiği bildirildi. (Ömer Aşkın-İLKHA)