Şap hastalığı ciddi ancak ölümcül değil
Türkiye’de de hayvanlarda görülen şap hastalığıyla ilgili Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, konuyu çok büyütmenin bir anlamı olmadığını söyleyerek alınacak olan tedbirler ve aşılama ile bu sorunun giderileceğini söyledi.
Şap hastalığı ciddi ancak ölümcül değil

Irak’ta şap hasatlığı ile ilgili gelişmeler ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle Türkiye’de de konuyla ilgili Tarım ve orman Bakanlığı tüm paydaş kurumlarıyla beraber harekete geçti. Daha önce Türkiye'de en son 60 yıl önce bu hastalık meydana gelmişti. İlgili enstitü raporları bu yönde. Tüm illerde hayvan nakil ve taşınımı ikinci bir emre kadar yasaklandı.


Türkiye’nin en büyük hayvan pazarlarından olan Erzurum hayvan pazarı geçici süreyle kapatıldı. “Sat2 serotipe” varyantı olan hastalıkla ilgili ilgili bakanlık aşı çalışmalarına başladı ve tüm yurtta küçük ve büyükbaş hayvanlar aşılanacak. Veterinerlerin resmi ve özel izinleri iptal edilirken tüm Türkiye’de aşı çalışmaları başladı.

Hastalığın bulaş riskinin çok hızlı ve kolay olduğunu söyleyen Koç, hastalığın bir veteriner kontrolünde üzerine bulaşmasıyla başka bir merkeze kontrollerde, hayvanların ayaklarında, nefeslerinde hava yoluyla da bulaşacağını söyledi. Koç, Veterinerlerin aşı çalışmalarında bile bir adresten başka adrese geçerken üzerlerini dezenfekte etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Konuyla ilgili İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunan Koç, bu hastalığın et fiyatlarını düşürmek veya kamuoyunda konuşulan yapay et ile ilgisi olmadığını önemle vurgulayarak şap hastalığının tüm gerçekliğiyle ortada olduğunun altını çizdi.

Şap hastalığının birçok çeşidinin olduğunu söyleyen Koç, Kuzey Irak’ta çıkan ve ülkemizde de görülen şap hastalığın ciddi olduğunu ancak ölümcül olmadığını belirtti. Hastalığın sadece büyükbaş hayvanlar için değil küçükbaş hayvanlar için de tehdit olduğunu söyleyen Koç, tüm Türkiye’de olduğu gibi Bingöl’de de hayvan nakil işlemlerinin askıya alındığını söyledi.

Koç, bu hastalığın insanı ve hayvanı öldürücü bir etkisinin olmadığını, et pişirirken 90 ve 10 derece sıcaklıkta pişen etlerde hastalığın etkisinin olmayacağını da sözlerine ekledi.

“Şap hastalığı Türkiye’de vardı ancak bu farklı bir çeşittir”

Doğan Koç, yaptığı açıklamada, "Şap hastalığı eski tabirle (tebağ) dediğimiz hastalık normal şartlarda ülkemizde var. Ancak hastalığın değişik varyantları bulunuyor. Hangi varyant olduğuna dair devletin buna yönelik aşı üretimi yapması gerekmektedir. Sat2 denilen bu çeşit Kuzey Irak’ta çıkmış ve ülkemizde de bazı yerlerde görülmüştür. Yetkililer de bunu en asgari düzeye getirmek için aşı bazında düzenlemeler ve çalışmalar yapmakta ve üretimi yapılmaktadır.  Devlet bu konuda tüm yurtta aşı çalışmaları yapmakta ve tedbir amaçlı şehirlerarası hayvan naklini bulaş riskinden ötürü durdurmuştur. Bu konu halkımız üzerinde ciddi bir yankı uyandırdı. Bu bir tedbirdir ve herhangi bir problem yoktur. Şap hastalığı ayaktan, ceketten bulaşır, havadan da bir şekilde bulaşır. Bu hastalığın bulaş riski çok kolay ve hızlıdır. Ancak çok büyütmenin bir anlamı yoktur.” dedi.

“Hayvancılığı ciddi şekilde zedeleyecek ancak öldürücü olmayan bir hastalıktır”

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-