Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kuduz, insanları ve tüm sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalık, kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması veya meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekillenir. Ülkemizde kuduz hastalığı köpekler ve son yıllarda da tilkiler vasıtası ile yayılmaktadır." denildi.
Açıklamada, "Bakanlığımız yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla 'Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi' 2019 -2022 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225 bin kilometrekarelik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülmüştür. Mevcut epidemiyolojik veriler incelendiğinde 2022 yılının Haziran ayının ilk günlerinden itibaren ülkemizin doğu ve güneydoğusunda yer alan illerde, başlıca sığırlarda olmak üzere kuduz vakalarında artış görülmüş olup bu bölgedeki il ve ilçelerde görülen vakaların yaban hayatından (tilki) kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elâzığ, Mardin, Muş, Van ve Tunceli illerinde başlıca sığırlarda görülen kuduz vakaları nedeniyle tilkilere yönelik oral aşı atımı gerçekleştirilecektir." ifadeleri yer aldı. (İLKHA)
Açıklamada son olarak, "Bu kapsamda aşı atım çalışmaları 2023 yılı mart ayının 3 ya da 4'üncü haftası elle atım yerine uçak ile gerçekleştirilecektir. Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren aşılı yemlere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemler ile temas etmemeleri gerekmektedir." ifadeleri kaydedildi. (İLKHA)