Organik Bingöl Bal Sirkesi Tescillendi
Dünyaca ünlü Bingöl Balından yapılan organik bal sirkesi tescillendi. Şifa kaynağı bal sirkesinin sağlığa yararları ise saymakla bitmiyor.
Organik Bingöl Bal Sirkesi Tescillendi

Bingöl’de Arıcılar Birliğine kayıtlı Organik Arıcı Mehmet Korkutata, eşi Sinem Korkutata ile birlikte dünyaca ünlü Bingöl çiçek balından organik bal sirkeleri üretti. Bir yıl önce başladıkları bal sirkesi üretimini tamamlayan Korkutata çifti, Bingöl Bal Sirkesi markasını da tescilledi. Üretim ve tescil işlemleri tamamlanan Bingöl Bal Sirkesinin şu anda Elmalı, Alıçlı ve Pergalı çeşitleri mevcut.

“Bingöl balı hak ettiği yerde değil”

Bingöl Balının dünyada hak ettiği yerde olmadığını vurgulayan Korkutata, “Bingöl balı kalitesi olarak dünyada hak ettiği yerde değil. Bingöl’ün coğrafi yapısı, iklimi, envaı çeşit bitki örtüsüyle bal üretiminde çok kaliteli ürünler oluşuyor. Şifa kaynağı olan Bingöl Balı yeterli tanıtımı yapılamadığı için maalesef geri planda kalıyor. Oysa yeterli tanıtım yapıldığı takdirde dünyada adından söz ettirecekler organik ballar Bingöl’de üretiyoruz.  Ürün yelpazesine sağlık açısından çok yararlı olan sirkeyi de Bingöl’e kazandırdık. Artık Bingöl Balı sirkesiyle de adını duyuracak ve şifa dağıtacak. Uzmanlar hem balın hem de bal sirkesinin birçok yararının olduğunu ve mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bizde ürettiğimiz organik ballar ile hazırladığımız bal sirkelerini tescilleyerek Bingöl’e bu ürünleri kazandırdık. Allah nasip ederse ürün çeşitlerimizi bu yıl daha da arttırarak halkımızın tüketimine sunacağız” dedi.

Pergalı bal sirkesi ilk kez üretildi

Korkutata çiftinin ürettiği bal sirkesi çeşitlerinden en dikkat çekeni ise Pergalı Bal Sirkesi oldu. Şu ana kadar Pergalı Bal Sirkesi üretimi ve satıldığına dair pek bilinen bir ürün bulunmadığını aktaran Korkutata, sağlığa birçok faydası bulunan Perganın da bal sirkesini yapmış oldu.

Perga Nedir? Yararları Nelerdir?

Arılar, çiçeklerden topladıkları polenlere kendileri enzim ve az miktarda da bal ekleyerek hem kendileri hem de yavruları için kış aylarında tüketmek üzere petek gözlerine depolar. Petek gözlerine depolanan işlenmiş polene ise arı ekmeği veya perga deniyor. Kurutulmadan üretilip direk petekten alınan pergalardan üretilen bal sirkesi ise şifa oranını önemli derecede arttırıyor.

•             Perga; yapısal olarak yüzde 20 protein, %3 lipid, yüzde 24-35 karbonhidrat, yüzde 3 vitamin ve mineral içeriyor. Yine C, B1, B2, E, H, K vitaminleri, laktik asit, folik asit, pantotenik asit, sakkaroz, amilaz, fosfataz gibi enzimler ile flavonoidler, karatenoidler içeriyor.

•             Perga, güçlü bir vitamin kaynağı. İçeriğinde polenden daha fazla K vitamini ve 6 kat daha fazla laktik asit bulunur. 

•             Yapısında yüksek miktarda antioksidan bulunur. Antioksidanlar serbest radikallere karşı koruyucu etki gösterir.  

•             Arı ekmeği besin emilimi yüksek bir arı ürünüdür. Kolay sindirilebilir bir yapısı vardır.

•             Kan basıncı ve kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

•             Zihinsel aktivite arttırıcı etkisi var.

•             Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Dolayısıyla cilt sağlığını da daima korumaktadır. Düzenli kullanıldığı takdirde yaşlanma karşıtı bir etki yaratabileceği bilinmektedir.

•             Menopoz belirtilerini azaltan arı ekmeği, yorgunluk ve bitkinlik ile mücadele etmenizi sağlar.

•             Kolon sağlığını korur. Bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı oluyor.

•             Arı ekmeği, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu pek çok besini aynı anda içermektedir. İçeriğindeki yararlı maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklığı destekler ve mide bağırsak florasını düzenler.

•             Çocuklarda büyüme ve gelişme olumlu etkileri var.

Bal Sirkesinin Faydaları

Antibakteriyel özelliği olan organik sirkelerin besin değerleri de yüksektir. Asidik özellikleri olan sirkeler, vücudun temizlenmesi için önemli unsurlardır. Vücuda birçok faydası bulunan bal sirkesinin içinde bulunan sirkenin antioksidan özelliği bulunuyor. Sirke vücuda alındığı zaman, vücuttaki sularla birleşip, alkali ortamlar oluşturup, hücre duvarları arasındaki geçirgenliği arttırıyor. Böylelikle dolaşım sistemlerinin rahat dolaşımı sağlanıyor.

Bal sirkesinin yararlarından sadece bazıları ise şöyle;

-              Beyin ve sinir sistemi için birçok fayda sağlıyor

-              Mide, bağırsaklar ve sindirim sistemi için yararlıdır. Mide kramplarını geçirme özelliği vardır.

-              Cildi gençleştirme özelliği mevcuttur.

-              Mevsim alerjilerine iyi gelir.

-              Damarları açar ve kan dolaşımını düzenler.

-              Boğaz ağrılarını geçirir. Buğu olarak uygulandığında ses kısıklığına iyi gelir. Biraz bal sirkesi sıcak suyun içine konup buharı solunursa, sinüslerin açılmasına katkı sağlar.

-              İyi bir dezenfektan olmakla birlikte temizlik yaparken kullanılmaktadır.

-              Vücutta biriken Tüzün giderilmesini sağlayarak tansiyonu düzenini sağlar.

-              Bal sirkesi içerinde bulunan B1 ve B2 vitaminler ve doğal asitler sayesinde kolesterolü düşürür.

-              Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudu korur.

-              En önemli özelliği ise bağışıklık sistemine destek olması. (Haber Merkezi)


Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-