Bingöl Üniversitesinde yürütülen 'Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal’'Çalışmasına 'Faydalı Model Belgesi' verildi
Kalite ölçütlerini geliştirme adına çalışmalar yürüten Bingöl Üniversite'sine 'Faydalı Model Belgesi' verildi.
Bingöl Üniversitesinde yürütülen 'Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal’'Çalışmasına 'Faydalı Model Belgesi' verildi

Belge, Üniversitenin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bayram Yurt’un "Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal" isimli çalışmasına istinaden Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verildi.

"Dünya’da krem balın kullanımı oldukça yaygındır"

Dr. Öğr. Üyesi Bayram Yurt, ‘Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal’ çalışması ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

"Yapılan buluş ile piyasada bulunmayan ve daha önce yapılmamış yeni bir   ürün   olan Kayısı Çekirdekli   ve Kakaolu Krem Bal   elde   edildi.  Bal   içerdiği   yüksek   şeker miktarından   dolayı   ve   düşük   glisemik   indeksli   gıdalar   gurubuna   girmediği   için  çokça tüketilememektedir. Aynı şekilde kayısı çekirdeği de sahip olduğu yağ ve protein miktarı oranından dolayı fazla tüketilememektedir. Fakat bunların belli miktarlarda kombinasyonu sonucunda ortaya çıkan yeni ürün kendine has tat-aroması, rengi ve düşürülmüş glisemik indeks değeri sayesinde beğeni ile ve güvenli bir şekilde tüketilecektir. Ayrıca kullanılan kayısı çekirdeğinin 150 °C de 10 dakika kavrulması ile antioksidan etkisi artırılarak nihai ürünün de raf ömrü de artırılmıştır. Dünya’da   krem   balın   kullanımı   oldukça   yaygındır.   Kayısı   çekirdekli   ve   kakaolu   krem   balın belirtilen   buluşlar   doğrultusunda   sanayide   üretimi   yapılmamaktadır.   Bu   ürün   iç   piyasa   ve   dış piyasada çok beğeni ile tüketilmektedir. Gerekli ekipmanlar ve düzenek sağlanarak bu ürünün sanayide seri bir şekilde üretimi yapılarak, bölge ve ülke kalkınmasına katkı sağlanacaktır." (Ömer Aşkın-İLKHA)

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-