Bingöl’de ‘KUDÜS İÇİN KIYAMA’ konulu basın açıklaması düzenlendi
Terör devleti Siyonist İsrail rejiminin Ramazan ayında Filistinlilere yönelik Mescid-i Aksa’ya yaptığı saldırılara tepki göstermek amacıyla Bingöl Merkez Ulu Camii avlusunda kitlesel basın açıklaması düzenlendi.
Bingöl’de ‘KUDÜS İÇİN KIYAMA’ konulu basın açıklaması düzenlendi

Bingöl İHH tarafından düzenlenipKentteki bazı STK’larında destek verdiği basın açıklaması programında basınmetnini GENÇ İHH Bingöl temsilcisi Özhan Gili okudu. Teravih namazı sonrasıcami avlusunda düzenlenen basın açıklamasına cami cemaati ve Bingöl halkı büyükkatılım gösterdi. Çeşitli sloganlar ve tekbirlerin getirildiği programaFilistin’e dua ve destekte bulunulup İsrail’e ise beddualar yapılıp lanetlerokundu.

“İsrailFilistinlileri bölgeden uzaklaştırarak bir Yahudi mabedi inşa etmekistemektedir”

Özhan Gili, açıklamasında, “Mescid-iAksa, bir Ramazan ayında daha İsrail tehlikesi altında. Kudüs’e saldırıyorlar,Müslümanları öldürüyorlar, kadın ve çocukları yaralıyorlar. Kudüs’ünsokaklarında ve Mescid-i Aksa’da kurşun sıkıp bomba atıyorlar. İsrail’inKudüs’ün Yahudileştirilmesi kapsamında Mescid-i Aksa’ya saldırması tamamen yasadışıdır. İsrail sistematik şekilde Filistinlileri bölgeden uzaklaştırarak,burada bir Yahudi mabedi inşa etmek istemektedir. Sistematik saldırılarİsrail’in geçmiş politikalarının bir parçasıdır. Filistinliler hâlâ Nekbe’yiyaşamaya devam etmektedir. Bu felakete son verilmesi gerekmektedir.” dedi.

“İbadet edenMüslümanlara saldırı gerçekleştirildi”

Gili, “İsrail, Mescid-i Aksa’ya baskınyapmasının ardından orada ibadet halinde bulunan Filistinli kadınlara yönelikbüyük bir saldırı girişiminde bulundu. Bu hunharca saldırı, İsrail’in bölgeyeuygulamış olduğu sistematik saldırıların bir neticesidir ve Filistinli herkesimin hedef alındığının göstergesidir. Kadın hakları konusunda sık sık dünyakamuoyuna mesaj veren İsrail; bu perdenin ardındaki iki yüzlü tavrı bir kezdaha göstermiştir. İsrail; kadın, çocuk, yaşlı demeksizin herkesi hedefalmaktadır. İsrail, iç siyasetindeki sıkışmanın ve problemlerin neticelerindenbiri olarak, Mescid-i Aksa’ya saldırı gerçekleştiriliyor. Saldırılardan dolayıFilistinlilerin ibadet ve yaşama hakları İsrail tarafından ellerindenalınmaktadır. İsrailli siyasetçiler, tapınak gruplarına destek vererek Mescid-iAksa’ya yapılan saldırılara öncülük etmektedirler. İsrailin kendi içindekianlaşmazlıklar ve çatışmaların son dönemde artması, Filistinlilere yöneliksaldırıların da artmasına yol açmıştır. İsrail, bu saldırılar ile odakdeğiştirmek istemektedir.” İfadelerine yer verdi.

“İsrail, Mescid-iAksa’yı ve Müslümanları hedef alarak gündemi değiştirmek istemektedir”

Saldırıların perde arkasında yatannedenlerden biri de İsrail’in kendi iç çatışmalarının olduğunu ifade eden Gili,“Tarihindeki en büyük protestoları yaşayan İsrail, Mescid-i Aksa’yı veMüslümanları hedef alarak gündemi değiştirmek istemektedir. 6-12 Nisantarihleri arasına denk gelen Pesah Bayramı dolayısıyla Tapınak grupları uzunzamandır hazırlıklarını gerçekleştirdiler. Kurban kesme faaliyetini debarındıran Pesah için Siyonist gruplar, kurban ile Kudüs sokaklarında dolaşanya da Aksa’da kurban adayabilenlere para ödülü verecekler. Tapınak grupları,her sene Pesah döneminde kurban faaliyeti için Mescid-i Aksa’ya biraz dahayaklaşmaktadırlar. Bu durumun önüne geçilmezse, yakında Yahudi gruplar topluolarak Mescid-i Aksa’da kurban girişiminde bulunacaktır. İşgal, ribatınMescid-i Aksa'daki köklerini kazımak ve böylece Yahudileştirme gündemini oradakararlı bir şekilde empoze etmek için tüm gücüyle ilerliyor. İtikâfta bulunanFilistinliler saldırıya uğruyor, tutuklanıyor ve ibadet etmesi engelleniyor.”dedi.

 “Yüzlerce murabıt İsrail tarafından gözaltınaalındı”

İsrail’in gece Mescid-i Aksa’yayaptığı saldırılar neticesinde, yüzlerce murabıt İsrail tarafından gözaltınaalındı. Yirmili yaşlardan yetmiş yaşlarına kadar olan bu insanlar; her günMescid-i Aksa'ya geliyor, Kubbe-i Sahra'nın avlusunda buluşuyor, dua ediyor veokumalar yapıyor. Murabıtlar, yer yer İsrail şiddetine maruz kalmakta,tutuklanmakta ve Mescid-i Aksa'dan uzaklaştırılmaktadır. İsrail, murabıtlarıyıldırmak amacıyla gözaltı, uzaklaştırma kararı, Batı Şeria veya Batı Kudüs'egiriş yasağı gibi uygulamalarda bulunmaktadır. Bu baskılar yalnızcamurabıtlarla sınırlı kalmayıp, onların ailesini de etkilemektedir. Kudüs’üsavunanlar uzaklaştırılıyor. Kudüs’ü hem maddi hem de manevi olarak aslayalnızlığına terk edemeyiz ve etmeyeceğiz. Kudüs sehrinin 14 asırdan bu yanaMüslümanların gönlünde büyük bir yeri vardır. İlk kıble ve üçüncü Harem-i Şerifolmasının yanı sıra, Peygamber Efendimiz'in bir gece Mescid-i Haram'dankendisine yürütüldüğü, peygamberlere imamet ettiği ve miraca yükseldiği yerdir.Bu hadiseler, tarihin seyrinde büyük bir tesiri olan mübarek toprakların birparçası olması hasebiyle Mescid-i Aksa'nın kutsiyetini ve Kudūs'ün ehemmiyetinivurgulamaya yeterlidir. Kudüs, “dönemsel ve konjonktürel heyecanlar"akurban edilemeyecek kadar önemli ve özel bir yerdir. Sadece saldırı ve ihlallersöz konusu olduğunda onu hatırlamak, diğer zamanlardaysa yeniden kendi halineterk etmek, Müslümanlara yakışacak bir hâl değildir.” İfadelerini kullandı.

“Kudüs'e olanilgimizi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz”

Kudüs’ün Müslüman toplumlar açısındanönemine dikkat çeken Gili, “İşgali asla ve asla normalleştirmemeliyiz. İşgalinbütün ağırlığına rağmen yapılabilecek çok fazla şeyimiz var. İslam dünyasınınbirlik ve beraberlik içinde hareket etmesi, yapılacakların en başında geliyor.Türkiye, Kudüs ve Filistin'le ilgili inisiyatif alma noktasında en önemliülkelerden biri. Resmi ya da sivil yollardan gayretlerin verildiği butopraklarda, Filistin artık toplum ve siyaset üstü bir konu haline gelmiştir.Ancak problemin büyüklüğü nedeniyle, yapılan çalışmalarda ve izlenilengüzergahta gayreti arttırmalıyız. İsrail’in Türkiye üzerindeki planlarını geçmiştendersler çıkararak düşünmeli ve İsrail ile normalleşmenin, bu Ramazan yenidengörüldüğü üzere faydadan çok zarar getirdiğini idrak etmeliyiz. Kudüs her zaman"temel meselemiz" olarak kalacak. Tarihin de coğrafyanın da kilidiKudüs. Konunun ihmale gelir tarafı yok. Yaşananlardan dersler çıkarmalı veKudüs’ün yarınında da Müslüman kimliğinin kalması adına tüm dünyayı hareketegeçirmeliyiz. Bugün Kudüs gençliği İsrail'e karşı büyük bir varoluş mücadelesiveriyor. Her türlü engellemeler ve baskılamalara rağmen, gençler akın akınMescid-i Aksa’ya doğru gitmekte. Bu mücadele sadece Kudüs gençlerininmücadelesi değil; bizlerin de mücadelesidir. Filistinli gençlerin direnişini vemücadelesini bizler de burada sürdürmeliyiz. Mescid-i Aksa’nın muhafazası ve Kudüs’üngeleceği için İsrail’e karşı olmalıyız. Mescid-i Aksa saldırı altında. Çok geçkalmadan bütün Müslümanlar birleşmeli ve harekete geçmeliyiz. İşgalci İsrail,Kudüs'e, Mescid-i Aksa’ya ve kutsallarımıza bu Ramazan da vahşice saldırmayadevam ediyor. Mescid-i Aksa'nın, Kudüs'ün ve Filistin'in özgürlüğü, Siyonistzulmün ve işgalin sona ermesi için yapılan tüm eylemleri desteklemek hepimizingörevidir. Buradan kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, islam liderleri,vicdan sahiplerine çağrıda bulunuyoruz. Bir araya gelin ve İsrail’in planlarınıhep beraber bozalım! Bütün tabelaları bırakalım. Onlar sadece kimlik. TabelamızMescid-i Aksa’dır, tabelamız Kabe’dir, tabelamız insandır, tabelamız adalettir,tabelamız mazlumdur. Haydi seferber olalım. Teyakkuzda olalım. Meydanlarainelim. Hep beraber İsrail’e ders verelim.” İfadelerini kullandı. Basınaçıklaması okunan duanın ardından sona erdi. (Ömer Aşkın-İLKHA)



Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-