TASALI: “İttifak Yapmamızda Sakınca Görmüyoruz”
.
TASALI: “İttifak Yapmamızda Sakınca Görmüyoruz”

HÜDA PAR İl Başkanı Hamdullah Tasalı, erken seçim kararının ardından partisinin ittifak yapma konusuna sıcak baktığını belirterek, “bir siyasi parti ile ittifak yapabilmemiz için, değerlerimiz ve ahlaki duruşumuz aşındırılmadığı sürece ittifaklara sıcak bakıyoruz. Sağ veya sol olmaları önemli değil. Değerlerimiz karşı taraftan nasıl bakılıyor, herhangi bir art niyetleri yoksa ittifak yapmamızda sakınca görmüyoruz” dedi.

 

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) İl Başkanı Hamdullah Tasalı, Bingöl’ün yerel sorunları ve erken seçim ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erken seçim hakkında partisinin ittifak kurmasında sakınca görmediğini belirten Tasalı, partisinin değerlerinin ön planda tutulması şartıyla, sağ veya sol parti ayrımı yapılmaksızın ittifak anlaşmasına sıcak baktıklarını söyledi.

“SİYASETİN SÜREKLİ AYNI AKTÖRLERİN ETRAFINDA DÖNMESİNDNE RAHATSIZIZ, ÇOK SESLİLİK ŞART”

Değerlendirmesinde Bingöl’de yıllardır aynı isimlerin siyaset yaptığını belirten Tasalı, siyaset her kesimden insanların kendini temsil etmeleri gerektiğini söyledi. Mecliste çok sesliliğin önemli olduğunu vurgulayan Tasalı, “HÜDA PAR olarak, bu siyasette sürekli aynı aktörlerin veya sadece 2 parti etrafında dönmesinden rahatsızız. Siyasette çok seslilik olmasından yanayız. Siyasette her düşünce yer edinebilsin istiyoruz. Seçim barajı başlı başına bu çok sesliliği engelleyen bir durumdur. Seçim barajı en büyük etkenlerden biridir. Sistem farklı seslerin mecliste olmasını istemez. Bu ülkenin her bir vatandaşı siyaset yapması ve mecliste temsil edilmesi lazımdır. Bu şekilde herkes kendini ifade ederek bu ülkeyi sahiplenecek. Fakat bunlar engellenerek huzur bırakmıyorlar” dedi.

“SEÇİM BARAJI, ÇOK SESLİLİK İÇİN BÜYÜK ENGEL”

16 Nisan referandumunda seçim barajı, anayasa değişikliği gibi vaatlerin verilmesinden dolayı ‘Yetmez ama evet’ kararı aldıklarını ancak seçimden 1 yıl geçmesine rağmen mevcut sorunların devam ettiğini belirten Tasalı, özellikle seçim barajının mecliste çok sesliliğin önüne geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Referandumda bizim evet dememizin bir nedeni de buydu. Yüzde 10’luk baraj sisteminin değişmesinin sinyalini aldığımız için evet dedik ancak bu değişim taleplerini dikkate almadılar. Hala bu baraj devam ediyor. Bu sistem devam ettiği sürece siyasette çok farklı bir değişim söz konusu olmaz. ‘Yetmez ama evet’ dedik, mevcut anayasa darbe anayasasıdır. Bu anayasanın değişmesi gerekiyor. Anayasanın birden değişmezi güç, peyderpey değişmesi gerekiyor. Biz onun için destek verdik. Bunu hangi parti getirirse getirsin, destek verirdik. Çift başlı yargıya son verilecekti. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçilecekti. İki sistemin de artı ve eksileri var. Kısmi yapılan değişim yine önümüze gelirse yine evet deriz. Cumhurbaşkanı nasıl seçilecek belli değil. Seçim kararı alınmış ama seçilmek isteyen kişi notere mi, seçim kuruluna mı gidecek, belli değil. MHP ve Ak Parti, 15 Temmuz sonra birbirine yakınlaştı. MHP o günden sonra iktidarın ortağı gibi davranıyor. Cumhurbaşkanı, ‘erken seçim rüyasını kimse görmesin, bu geri kalmış ülkelerde söz konusudur. Seçimler tarihinde ve zamanında yapılacak’ demişti. Alttan alta da, bu 2 parti erken seçim için çalışmalarını bitirdiler. 60 gün kala açıkladılar. Gerekçe olarak ekonomik istikrar, beka sorunu, referandum sonrası sistem değişikliği çalışmalarını Grekçe gösterdiler. 1 yıl geçti seçimden, hiçbir uyum yasası çıkarmadılar. Biz HÜDA PAR olarak, parlamenter sistemlerde hükümetler zayıf olur dedik. Zayıf hük ümetler ülkeye zarar verir dedik.”

“İTTİFAK’A AÇIĞIZ, DEĞERLERİMİZİ GÖZETEN SAĞ VEYA SOL PARTİ OLMALARI ÖNEMLİ DEĞİL”

Tasalıi, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“İttifaklar seçim öncesi yine gündeme geldi. Benzer durumlar söz konusu. Erken seçim kararı, baskın seçim kararıdır. Ak Parti ve MHP belki siyasi bir ittifak yapıyorlar. Seçim sonrasında da belki birliktelikleri devam edecek. Ancak diğerlerinin ittifakı, seçim ittifakıdır. Biz ilkesel olarak ittifaklara karşı değiliz, açığız. Bu hususta kimseye teklif götürmedik, kimse de bize getirmedi. İYİ parti CHP’nin yardımıyla seçime girebiliyor. Son 1 yıldır YSK hiç yapmadığı bir şey yapıyor. Eskiden 41 ilde teşkilat şartı ve il kongresi şartı aranıyordu. Sonra 41 ilde bütün il ve ilçe teşkilatlarının kongre yapması şartı arandı. Bununla İYİ partinin önünü almaya çalıştılar. Bizim ise yurt genelinde 19 teşkilatın dernekler müdürlüklerinde evraklarının sümen altı edilip Yargıtay’a gönderilmediği için seçime girmeye hak vermediler. Biz evrakları elden telsim ettik. Cevap bekliyoruz. Her halükarda seçime gireceğiz. Bu netleştikten sonra, genel başkanımız bir açıklama yapacaktır. Bir siyasi parti ile ittifak yapabilmemiz için, değerlerimiz ve ahlaki duruşumuz aşındırılmadı sürece ittifaklara sıcak bakıyoruz. Sağ veya sol olmaları önemli değil. Değerlerimiz karşı taraftan nasıl bakılıyor, herhangi bir art niyetleri yoksa ittifak yapmamızda sakınca görmüyoruz.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE CİDDİ BİR MAĞDURİYET VAR”

Bingöl’ün yerel sorunlarına da değinen Tasalı, kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların ciddi mağduriyet yaşadıklarını belirterek, “Kentsel dönüşümde ciddi bir mağduriyet söz konusudur. 2006 – 2007’den beri kentsel dönüşüm söz konusuydu. Son 3 yıl içerisinde bu kapsama alındı ve birçok ev boşaltıldı. Evlerin enkazı uzun süre yerde durdu. Bu konuda tepkiler vardı. Yıkım ve enkazın kaldırılması Diyarbakır’da bir firmaya ihale edildi ancak firma sadece demirleri alarak enkazı bıraktı. Enkazı belediye kendi imkanıyla tesviye etmiş durumda. Burada Bingöl’ün zararı oldu. Hak sahiplerinin de ciddi zararları var. Sözleşme elimize ulaştı, vatandaşla yapılan sözleşmede evlerin ne zaman teslim edileceği tarihi belli değil. Sözleşme vatandaşa verilmiyor. Paranın ödeme tarihi de sözleşmede yok ve belli değil. Yapılan sözleşmeye göre vatandaş, o parayla bir ev alamıyor. İnşaat malzemeleri de yükseldi, bu vatandaşa verdiğiniz para ile vatandaş ancak yarım daire alabilir. 18 ay kira ödemelerinde de vatandaşlar mağdur edildi, tapu devirleri ile ilgili sıkıntıdan da kaynaklanıyor. Vatandaşın kirasını bundan sonra kim ödeyecek? Kentsel dönüşüm, yılan hikâyesine dönüştü. Hangi parayla, ne zaman, nasıl yapılacağı belli değil. Alanda bazı fotoğraflar sergilenmiş, ancak tamamen hayal ürünü bir durumdur. Hak sahipleri ile yaptığımız görüşmede, mağduriyetleri tespit ettik. Bundan sonra daha çok vatandaş mağdur edilecek. Evini satmak isteyen vatandaş, aldığı parayla bir ev alamayacak. Sözleşmede tarihlerin hiç biri yok”  diye konuştu.

“SÜTAŞ’I 10 YILDIR KONUŞUYORUZ, 9 YIL DA BEKLEYECEĞİZ”

Bingöllülerin merakla beklediği SÜTAŞ yatırımı konusunda görüşlerini paylaşan Tasalı, değerlendirmesinde Bingöl’e gelen hizmetlerin denetim eksikliği ve zamanında yapılmadığını belirterek, “İnönü mahallesindeki kentsel dönüşüm de böyle durumdaydı. Çapakçur köprüsü de aynı durumdaydı. Bingöl devlet hastanesi 7 yıl konuştuk. 7-8 yıl sonra telsim edildi. Özellikle sağlık alanında yeni hizmet binalarına ihtiyaç var. Mevcut hastane ihtiyaca cevap vermiyor. Hasta ve hastalık sayısı artmış durumda. İlçelerde de devlet hastanelerinde de personel ve bina eksikliğinden dolayı ile yığılmalar oluyor. Havaalanını, Üniversite’yi yıllarca konuştuk. SÜTAŞ’ı 10 yıldır konuşuyoruz ancak henüz kazma vurulmuş değil. SÜTAŞ bugün kazmayı vurup başlarsa, 3 yıl içerisinde hizmet binası tamamlanacak. 3 yıl sonrasında üretime başlayacak ve 3 yıl daha sonra bölge ile entegrasyonu sağlanacak. 10 yıl konuştuk, 9 yıl da bekleyeceğiz. Bugün 20 yaşında olan bir genç, SÜTAŞ tamamlandığında yaşlanacak, orada çalışamayacak. İşsizlik sorunumuz bugün çözülmelidir, bugün elzemdir. Bugün bu sorunu çözemezseniz, sonrasında faydası dokunmayacaktır. Bingöl hizmet aldı ancak zamanında hizmete sunulmadı. Hizmete sunulan işler de, tespitlerimize göre kaliteli değildir. Malzemeden çalınıyor, kalitesiz hizmet yapılıyor. Bingöl bunu hak etmiyor. Bingöl’ün parası çar çur ediliyor. Denetim sıkıntısı mevcut, sağlıklı yapılmıyor. Ne yazık ki hizmetlerimiz bir süre sonra yok olup gidiyor. Bu hizmetlerin kalıcı olması için çaba sarf edilmesi gerekiyor. Hizmet geliyor ama istifade edemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“DOĞALGAZ ÇALIŞMALARININ DURDURULMASI, SEÇİM ENDİŞELİ BİR ÇIKIŞTI”

Geçtiğimiz günlerde, doğalgaz çalışmalarının son durağı olan kent merkezinde kalitesiz malzeme kullanıldığı gerekçesiyle durdurulması olayının ‘seçim endişeli bir çıkış’ olduğunu değerlendiren Tasalı, “doğalgaz konusunda bir rapor hazırlamıştık, kamuoyuyla da paylaşmıştık. Çalışmaların, kullanılan malzemelere göre sağlıklı yapılmadığını belirtmiştik. Vatandaşların hak etmediği hizmeti aldığını, abonelik konusunda ve uzman personeller konusunda işlerin aksadığını belirtmiştik. Kış gelmişti, okullarda doğalgaz yoktu. Halk mağdur edilmişti. 2 mühendis ile denetim yapılıyordu, denetim olmadan gaz verilmiyordu. 2 kişiyle bu iş yapılıyordu. Tüketici burada aşağılanıyordu. Bütün bunları dile getirdik, o gün görülmedi şikâyetlerimiz… Ancak belediye’nin geçenlerde çalışmaları durdurduğunu duyduk. Kalitesiz malzemeden dolayı durdurmuşlar. Seçim arifesinde kalitesiz malzeme nedeniyle durdurduklarını söylediler. 1 yıldır çalışmalar sürdürülüyor, neden zamanında müdahale etmediniz? Bu bana göre seçim endişeli bir çıkıştı. ‘Size gelen hizmetleri kontrol ediyoruz’ demek istediler ancak zamanında neredeydiniz? Bu inandırıcı değil. Burada herkes birbirini kandırıyor. Burada siyasiler vatandaşı aldatıyor. Seçimlere endeksli çalışmalar yapılıyor. Bir başbakan geldiği zaman kentte ciddi temizlikler yapılıyor. Protokol yolu güzel de arka sokakları da gezseler, göz boyama olduğunu anlayacaklar” diye konuştu. 

(Haber: Ahmet BOYDAŞ / Mesut BUDRAÇ)

-Çapakçur Gazetesi-  

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-