Kadayıfın tescili belli oldu
Kadayıf Bingöl’ün mü yoksa Diyarbakır’ın mı tartışması son buldu. Türk Patent Enstitüsü kadayıfın ilk kez 1890 yılında Bingöl’ün Genç ilçesinde Ermeni Agop Usta tarafından yapıldığını görmeyip Patenti Diyarbakır’a verdi.
Kadayıfın tescili belli oldu


Bingöl Sürmanşet Gazetesi'nde yer alan habere göre, burma kadayıfının patent çalışmaları son şeklini aldı. 
 
Son olarak hem Bingöl hem Diyarbakır ön incelemeden geçmiş ve son araştırmalardan sonra patent Diyarbakır’a verildi.
 
Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Ahmet Sayar'ın sosyal medya hesabında, “Diyarbakır Burma Kadayıfı” Türk Patent Enstitü tarafından tescillendiğini duyurdu.
 
Diyarbakır’daki tabelalarda birçok işyeri Diyarbakır Burma Kadayıf olarak geçse de kapıyı aralayıp üretim tesisine geçildiğinde Bingöllü ustaların mahareti olduğu görülüyor.
 
Daha önce, Bingöllü ünlü kadayıfçılarla yapılan görüşmeleri içeren analiz haberinde farklı görüşler ortaya çıkmıştı. Ama hemen hemen tüm üreticilerin kadayıfın mimarının Agop Usta adında bir Ermeni olduğunu söylemişti.
 
Ustalar kadayıfın tarihçesini şu şekilde anlatmıştılar:
 
“Genç’te kadayıfçılık yapan Agop Usta işlerde düşüş olduğunu gördükten sonra Bingöl’e en yakın ve gelişmişlik düzeyi iyi olan Diyarbakır’a göç etmiş. Diyarbakır’da yine yanına Bingöllüleri alarak burada iyi bir iş potansiyeli yakalamış. Agop Ustanın yanında çalışan Bingöllü ustalar 1930’lu yıllardan sonra Türkiye’nin farklı illerinde bu işi yapmış ve Bingöllü Ustalar, Burma Kadayıfı Türkiye’ye tanıtmıştır. Şuan Türkiye’de Bin 500’den fazla müessese burma kadayıfı satmaktadır. Ustalarının hemen hepsi Bingöllüdür. Nasıl ki balıkçılar Erzincanlı, Fırıncılar Rizeli olur diye biliniyorsa burma kadayıfçıların hepsi de Bingöllü diye bilinir.''
 

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-