Dr. Muhammed Enes Gider: Keneye karşı herhangi bir aşı geliştirilmiş değil
Yaz aylarının gelişi ile özellikle kırsal alanlarda kene vakalarına karşı uyarılarda bulunan Dr. Muhammed Enes Gider, keneye karşı herhangi bir aşının geliştirilmediğini belirtti.
Dr. Muhammed Enes Gider: Keneye karşı herhangi bir aşı geliştirilmiş değil

Kene vakaları ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Bingöl Halk Sağlığı Biriminde sorumlu Hekim Dr. Muhammed Enes Gider, Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve kırsal alanlarda piknik yapanlar için kene vakalarına karşı dikkatli olunması konusunda bir dizi tavsiyelerde bulundu. 

Kene vakasının daha çok İç Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgelerinde olduğunu söyleyen Dr. Gider, kene vakalarına karşı alınması gereken tedbirler noktasında açık renkli giysiler tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekerek özellikle pantolonların çorap içine yerleştirilmesini önemle vurguladı.

Vaka sorası, ishal, ateş, kusma gibi belirtilere yönelik destek tedavisi uygulandığını söyleyen Gider, aşısı olamayan kene vakaları için tedbirin çok önemli olduğunu, özellikle piknik dönüşü çocuklar başta olmak üzere tüm aile bireylerinin kene vücut taraması yapması gerektiğini söyledi.

"Kene vakası daha çok İç Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgelerinde tarımla uğraşanlarda görülüyor"

Kene ile bulaşan hastalığın kırım kongo kanamalı ateşi denilen bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Gider, "Bu hastalık özellikle İç Anadolu'da Sivas civarlarında daha yaygın olmakla birlikte Kuzey Anadolu'da daha çok hayvancılıkla veya tarımla ilgilenilen yerlerde daha sık görülüyor. Kene burada bir vektör (aracı) görevi görür. Kene normalde hayvanlara bulaşır ancak hayvanlarda belirti göstermez. Ancak insana bulaştı mı ölümcül tehlikeli bir hastalığa dönüşüyor. Kene bulaştıktan sonra belirtileri olarak 10 günlük süre içerisinde özellikle halsizlik, vücut ağrısı, baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, ishal gibi belirtileri bulunan herhangi bir vatandaşımız hızlı bir şekilde en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmelidir." dedi.

"Keneye karşı alınacak önlemlerin başında vücudu tamamen örtecek açık renkli giysiler geliyor"

Keneye karşı alınacak önemler hakkında bilgi veren Gider, "Keneye karşı alınacak önemler var. Keneye yakalanmamak, kenenin vücuda tutunmasını engelleyici bazı tedbirler var. Öncelikle hayvancılık yapılan bölgelerde ya da tarım yapılan bölgelerde ot biçme zamanları dersek çok daha net olacak. Bu dönemlerde bu vakalar daha sık oluyor. Hastaneye gelişlerde bu dönemde çok daha fazla oluyor. Kene vakasının yaşanmaması için öncelikle açık renkli giysiler tercih edilmeli ve vücudun tamamını örtecek giysiler olursa keneden korunma daha rahat olur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus pantolonlar çorabın içinde olacak, bu önemli. Çünkü kene paçalardan girip vücuda tutunuyor. Ve tutunduktan sonrası çok daha zor oluyor." dedi.
Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-