1 Haziran Dünya Süt Gününde öğrencilere sütün önemi anlatıldı
Bingöl Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı Öğretim görevlileri ve bölüm öğrencileri tarafından 1 Haziran Dünya Süt Gününde köy okulları ziyaret edip süt tüketiminin önemi anlatıldı.
1 Haziran Dünya Süt Gününde öğrencilere sütün önemi anlatıldı

Etkinlikte Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi ProgramıÖğretim görevlilerinden Nursaç Akyol Kuyucuoğlu ve Esmanur Bulut, öğrencilerlesohbet edip süt tüketiminin önemini, faydalarını ve bazı durumlara özel sütünyan etkisinden ötürü oluşabilecek zararlarını anlattılar.

Süt tüketiminin insan sağlığı için oldukça önemli olduğuvurgulanan etkinlikte bazı bireylerde sütün bileşimlerinden olan laktozunemiliminde ilgili enzimin olmadığından ötürü laktoz intölerans durumunasebebiyet verilebileceği uyarısı yapılarak, bu kişilerin sütten ziyade laktozsuzveya laktozsuz süt ürünleri tüketilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Etkinlikte Süt Ürünleri Teknolojisi Bölümü öğrencilerisınıftaki öğrencilere çeşitli sunumlar yaparak süt farkındalığı oluşması içinpaylaşımlarda bulundu. Öğrencilerin ve okul yönetiminin oldukça memnun olduğuprogram sonrası öğrencilere sade süt ve farklı aromalı süt ikramında bulunuldu.

1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla Bingöl ÜniversitesiGıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü GıdaTeknolojisi Programı Öğretim görevlilerinden Nursaç Akyol Kuyucuoğlu ve EsmanurBulut ve Süt Teknolojisi Bölümü öğrencileri Bingöl Merkez Çavuşlar Köyündebulunan ilkokul ve ortaokulları ziyaret edip öğrencilere süt tüketimininönemini anlattılar.  

Çavuşlar Köyü İlk okulu öğretmenlerinden İrfan Katıksız, “Hocalarımızave öğrenci arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz. 1 Haziran Dünya Süt Günüdolayısıyla bizi ziyarete geldiler. Yaptıkları çalışmalar ve öğrencilerimizeyaptıkları ikramlardan dolayı teşekkür ederiz.

“Okul yönetimi ve hocalarımıza teşekkür ederiz”

Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı Öğretimgörevlilerinden Nursaç Akyol Kuyucuoğlu, “Bugün 1 Haziran Dünya Süt Günü, bizlerde Dünya Süt Gününü çocuklarla paylaşmak istedik. Öncelikle Bingöl Üniversitesiolarak, okul yönetimi ve hocalarımıza bizleri ağırladıkları için çok teşekkürediyoruz. Bizleri can kulağıyla dinleyen çocuklara teşekkür ederim inşallahhepimiz için güzel bir gün olmuştur. Çocukları tanıdığımız için çok mutluolduk. Umarım ilerde bu çocuklar güzel yerlere gelir.” İfadelerini kullandı.

“Süt mucizevi bir gıdadır”

Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı Öğretimgörevlilerinden Esmanur Bulut, “Süt aslında doğduğumuz andan itibaren karşılaştığımızbir besindir. Bu nedenle sütü mucizevi bir gıda olarak tanımlayabiliriz. Özellikleçocuklar açısından faydasına baktığımızda, içerisindeki kalsiyumun diş ve kemiksağlığı açısından oldukça önemli bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Ek olarak Bvitamini, B2, B12 vitamini gibi vitaminlerce de çok zengin. Sütün bir diğerönemi ise içeriğindeki proteinden kaynaklanıyor.” dedi.

1 Haziran Dünya Süt Gününün önemi konmuşunda ise, Bulut, “DünyaSüt Günü, Sütün faydalarını, üretimini, tanıtımını, süt üretimininsürekliliğinin sağlanması ve desteklenmesi adına her yıl 1 Haziran günündekutlanıyor. Buradaki amaç, sütün önemi ve faydalarının vurgulanmasıdır.Bizlerde burada bu amacı desteklemek için bir etkinlik yapmak istedik.”İfadelerini kullandı.

Sütün bazı bireylerde özel durumlardaki zararlarına dadeğinen Öğretim Görevlisi Bulut, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sütün faydalarından bahsediyoruz ama sütün zararları davar. Laktoz intöleransı dediğimiz bir hastalık var. Laktoz sütte bulunan birşekerdir. Bağırsaklarda bu şekerin emilimini sağlayan enzimin olmamasıdurumunda kişi rahatsızlanabilir. Bu rahatsızlıkta kişinin karnı şişer ve budurum çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Bu nedenle bu kişilerin sütütüketmemesi gerekiyor. Ancak süt ürünlerinden olan yoğurt, ayran ve kefir gibiürünler tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Bu durumda olan kişiler laktozsuzsüt tüketebilir. Laktozsuz sütte süt şekeri dediğimiz laktoz sütten ayrıldığızaman herhangi bir olumsuz etkisi olmaz.”

Etkinlikte öğrenciler de yapılan ziyaret ve ikramlardanötürü Bingöl üniversitesi hocaları ve Süt Teknolojisi Bölümü öğrencilerine teşekküretti.  Etkinlik dağıtılan ikramlarsonrası sona erdi.  (Ömer Aşkın-İLKHA)










Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-