İslami direniş hareketi HAMAS, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'da bulunan hareketin Siyasi Büro Başkanı mücahit İsmail Heniyye'nin, siyonist saldırı sonucu şehit olduğunu duyurdu.
İsmail Heniyye kimdir?
İsmail Heniyye, 23 Mayıs 1963'te Gazze Şeridi'ndeki Şati mülteci kampında doğdu. Ailesi, 1948'deki Nakba'dan sonra Askalan şehrinden buraya sığınmıştı.
Arap edebiyatı diplomasını aldıktan sonra 1987 yılında Gazzeİslam Üniversitesi'nden mezun oldu, ardından 2009 yılında İslam Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı.
Siyasi faaliyeti
İsmail Heniyye, Gazze Şeridi'nde Müslüman Kardeşler'in öğrenci kolunu temsil eden "İslami Blok" içinde faaliyet göstermeye başladı ve buradan İslami direniş hareketi HAMAS ortaya çıktı.
1983-1984 yılları arasında Gazze İslam Üniversitesi Öğrenci Konseyi üyeliği yaptı ve ertesi yıl Öğrenci Konseyi Başkanlığı görevini üstlendi.
1989 yılında siyonist işgal yetkilileri tarafından 3 yıl süreyle tutuklandı, ardından bir grup HAMAS lideriyle birlikte Lübnan-Filistin sınırındaki Merc El-Zuhur'a sürgüne gönderildi.
Bir yıl sürgünde kaldıktan sonra Gazze'ye döndü ve oradaki İslam Üniversitesi'ne dekan olarak atandı ve 1997'de serbest bırakıldıktan sonra Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in ofisinin başına atandı.
Dr. Abdulaziz El-Rantisi'nin 2004 yılında şehit olmasının ardından Gazze Şeridi'ndeki HAMAS hareketinin başına seçildi.
Aralık 2005'te, 2006'daki ikinci Filistin parlamento seçimlerinde çoğunluğu kazanan "Değişim ve Reform" listesinin başında yer aldı.
Hareket onu 16 Şubat 2006'da Filistin Başbakanı olarak aday gösterdi ve ertesi günlerde başbakanlığına atandı.
Mayıs 2017'de Halid Meşal'in yerine HAMAS hareketinin siyasi büro başkanlığına seçildi.
Suikast girişimlerine maruz kaldı
İsmail Heniyye çok sayıda suikast girişimine maruz kaldı; bunlardan sonuncusu 2003 yılında Kassam Tugayları'nın gerçekleştirdiği şehadet operasyonunun ardından işgal uçaklarının bir grup direniş liderini hedef alan saldırısıydı.
Aksa Tufanı
7 Ekim'de başlayan Aksa Tufanı sırasında Katar'da bulunan Heniyye, operasyonu haber aldıktan sonra dostlarıyla birlikte şükür secdesi yaptı.
Ramazan Bayramı'nın birinci günü 10 Nisan'da Heniyye'nin ailesinden 3 oğlu ve birkaç torununun da aralarında bulunduğu 7 kişi, kendilerini Şati Kampı'nda taşıyan bir arabayı hedef alan işgal bombardımanında şehit oldu.
Ayrıca 24 Haziran'da Gazze'nin batısındaki Şati Kampı'ndaki evlerini hedef alan bombardımanında kız kardeşinin de aralarında bulunduğu ailesinden 10 kişi şehit oldu. Heniyye, akrabalarının şehadetini büyük bir sabır, metanet ve teslimiyetle karşılamıştı.
Çocuklarının ve torunlarının şehadet haberini aldıktan sonra şunları söyledi: “Şehit olan oğullarımın ve torunlarımın kanı, Filistin halkının çocuklarının kanından daha kıymetli değildir. Bu şereften dolayı Allah'a şükrediyorum.”
"Düşmanlarımızın hayatı sevdiği gibi biz de ölümü seven bir halkız"
Gazze Şeridi'nde devam eden ablukaya karşılık 2014 yılında yaptığı bir konuşmada şunları söylemişti:
"Biz bir halkız, eğer sizin kararınız ablukaysa, bizim kararımız zaferdir ve eğer kararınız Gazze'yi ve halkı dizlerinin üzerine getirmekse, o zaman kararımız sadece Allah'a diz çökmektir.
Düşmanlarımızın hayatı sevdiği gibi biz de ölümü seven bir halkız. Başkalarının koltuk sevdası gibi bizler de liderlerin uğruna şehit olduğu şeye tanıklık etmeyi seviyoruz. Tüm koltuklarınızı alın da vatan bize kalsın."