Bingöl ayrı bir devlet mi?
Şehir içi ulaşımda Türkiye’de ayrı Bingöl’de ayrı uygulama var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 65 yaş üstü vatandaşların şehiriçi ulaşımdan ücretsiz yararlanacağına dair yönetmelik yayınlamasına rağmen Bingöl’de yaşlılara ücretsiz kart verilmiyor.
Bingöl ayrı bir devlet mi?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yayımlanan ‘Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nin 5. Maddesinde, “Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır” deniliyor.

Aynı yönetmeliğin 12 maddesinde ise, “Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir” deniliyor.

6 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan yönetmelikte ise, büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 600 TL verileceği belirtiliyor.

Bakanlığın ‘65 yaş üstü vatandaşların şehiriçi ulaşımdan ücretsiz yararlanacağına dair yönetmeliği’ne rağmen Bingöl’de 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz kart verilmiyor.

Ücretsiz kart almak için şehir içi ulaşım bürolarına başvuran yaşlılar, ‘sadece engelliler ve şehit ailelerine ücretsiz kar veriyoruz. Bingöl’de belediye otobüsü olmadığı için yaşlılara kart vermiyoruz’ cevabıyla karşılaşıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yönetmeliğinin Türkiye’de ayrı Bingöl’de ayrı işlediğini belirten yaşlılar, “Bingöl’de yönetmeliğin gereği yapılmıyor. Bingöl ayrı bir devlet mi?’ diyerek tepkilerini dile getirdi.

Yaşlılar, yönetmeliğin gereğinin yerine getirilmesi için Bingöl Valiliği ve Bingöl Belediyesi’nin gerekli çalışmaları yapmasını istediler.

Kaynak: Bingöl Kenthaber

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-