​"Bingöl'de 2017 yılında suç oranları önceki yıla göre yüzde 25 arttı"
.
​

 Geçtiğimiz yılın adli faaliyetlerini açıklayan Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, 2017 yılında suç oranlarının önceki yıla göre yüzde 25 arttığını söyledi.

 

 Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, 2017 yılı adli faaliyetlerini açıkladı. Bektaş, 2017 yılında suç oranlarının bir önceki yıla oranla yüzde 25 arttığını ifade etti.  

 Türkiye'de her alanda olumlu ve olumsuz gelişmelerin yaşandığını ifade eden Bektaş, 2017 yılını geride bıraktıklarını belirterek, personel eksikliğine rağmen yılı başarılı bir şekilde geçirdiklerini söyledi.

 2017 yılında Cumhuriyet Başsavcılığına gelen hazırlık dosya sayısı 7 bin 303 olduğunu bilgisini veren Bektaş, “Bu rakam 2016 yılında yani bir önceki yılla göre yaklaşık yüzde 25’inüstündedir. Bundan şöyle bir sonuç çıkmaktadır. 2017 yılında Bingöl ilinde soruşturma yansıyan suç oranının yüzde 25 artığı söylenebilir. Bunun da çeşitli sebepleri var, yaşadığımız 15 Temmuz hain darbe girişiminin getirdiği yansımalar ve Bingöl’ün nüfusunun artmasıyla beraber bu suç oranlarının yükselmesi olarak değerlendirebilir.” dedi.

"6 bin 756 adet dosya karara bağlandı"

 Geçtiğimiz yıl içerisinde 4 bin 756 dosyanın karara bağlandığını belirten Bektaş, bunun yaklaşık yüzde 85-90 civarında çıkması anlamına geldiğini söyleyerek, “Türkiye ortalamasına göre oranın çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Bunun şöyle yansıması var. Evrakın çıkması vatandaşın hak, hukuk ve adaletini elde etmesi, hakkına çok kısa sürede ulaşması çok önemli. Yıllardır ülkemizin en büyük sıkıntılardan biri, adaletin geciktiğiyle ile ilgili eleştiriler haklı olarak vardı. Bu anlamda bu oranların yakalanması en azından 2017 yılı anlamda bu eleştirilerin bir nebze azalması anlamda önemli bir rakamdır.” şeklinde konuştu.

"502 şüpheli hakkında soruşturma devam etmekte"

 FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu şahsın olmadığını belirten Bektaş, 502 şüpheli hakkında soruşturmanın devam ettiğini ifade ederek, “120 dosya kapsamında 550 şüpheliye dava açtığımız, şu anda hali hazırda FETÖ soruşturması kapsamında 247 dosyada, 502 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığımızda, FETÖ terör örgütü soruşturma aşamasında tutuklu olan şahıs yoktur. Tüm dosyalar mahkemeye gönderilmiştir. Teröre bakan 2 ağır ceza mahkemesi özverili çalışmasıyla birçok dosyayı karar aşamasına getirmiştir. Yaklaşık 200 civarında sanığa çeşitli cezalar verilerek dosyalar bitirilmiştir. En son FETÖ İl Mütevelli sivil yapılanma dosyası karara bağlandı. Burada il imamları ve diğer sanıklarla beraber çeşitli cezalar aldılar. İki il imamına 18 yıl, diğer sanıklara iki yıl ile 18 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.” diye konuştu.

 ABD destekli 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak, en önemli dosyalardan darbeye teşebbüs dosyası olduğunu söyleyen Bektaş, eski Tugay Komutanı sözde sıkıyönetim komutanın yargılandığı dosya karara bağlanma aşamasına geldiğini söyledi.  

PKK'den 615 şüpheli hakkında soruşturma devam ediyor

 PKK’ye karşı 2017 yılında kapsamlı çalışmaların yapıldığını dile getiren Bektaş, "246 dosyada 607 şüpheliye kamu davası açtık. Şu an 131 dosyada 615 şüpheli hakkında soruşturma devam etmekte, bunlar en kısa sürede bitirilerek ağır ceza mahkememize sevk edilecektir." dedi.

IŞİD'ten 94 şüpheli hakkında soruşturma devam ediyor

 IŞİD'e yönelik yapılan çalışmalara da değinen Bektaş, "2017 yılında 18 dosya kapsamında 53 şüpheliye kamu davası açıldı. Şu an 22 dosyada 94 şüpheli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı hazırlık süreci soruşturması devam diyor. Onlarda en kısa sürede mahkemenin önüne çıkarılacaktır." ifadelerini kullandı.

590 uzlaşma dosyasında 378 uzlaşma sağlandı

 2017 yılında 590 dosya uzlaşma kapsamında olduğu tespit edilerek bu kapsamda prosedür yürütüldüğünü aktaran Bektaş, uzlaşma sağlanan dosya sayısı 378 iken, 140 dosyada da uzlaşma sağlanamadığını, buradaki orana da bakıldığında yüzde 85 bir oran söz konusu yine Türkiye ortalamışının üstünde olduğunu söyledi. 

(İLKHA)  


 

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-