2 YILDA ÇÖKEN BARAJIN ZARARINI KİM ÖDEYECEK?
Akengin, “1998 yılında temeli atılan ve 2018 yılında 2.4 milyar TL’ye mal olan, kendi sınıfında Türkiye’nin en yüksek 4. Barajı olan Kiğı Barajı, 10 aydır enerji santralinin üzerinde yer alan palyaların çökmesi ile 10 aydır enerji üretimine ara verilmiş durumda. 2.4 milyara yani eski hesapla 2.4 katrilyona mal olan bir barajın iki yılda yıkılmasına karşın yapım garantisi yok mu?’ diye sordu.
Ayrıca Kiğı Yedisu arasındaki 46 kilometrelik yolun 2012 yılında 270 trilyona ihalesiz olarak Özaltın-Cengiz ortaklığına verildiğini anımsatan Akengin, şöyle devam etti:
“Bingöl Kiğı, Adaklı arası yapılmadan, Erzincan Yedisu yolu yapılmadan, tam ortada olan Kiğı-Yedisu yolunun hemen yapımına başlandı. ‘9 yıldır devam eden yolun yüzde 60’larda olması, heyelandan kaynaklanan yol projesinin değiştirilerek yeni bir tünel kararı ile en iyi tahmin ile 2023 yılında tamamlanabilir’ diyorlar. Ve maliyeti de 750 trilyona çıkabileceği söyleniyor. Devletin çar- çur edilen bu halkın parası, bu firmalara yedirilmesi, helal olabilir mi?”
Galip Akengin, “Bir başka yatırım da Adaklı-Bağlarpınar (Temran) arasındaki sulama projesi. 1983 yılında başladı, Adaklı, Yeşiltepe, Döşlüce, Çeribaşı, Akbinek ve Bağlarpınar ovasının sulama projesine yığınla para harcandı ama sulama suyu bir türlü Bağlarpınar’a ulaşamadı. Konuyu DSİ bölge müdürlüğüne ilettik, ‘Biz yaparız ama sahiplenen yok.’ dedi.
BÖLGENİN KALKINMASI İÇİN ÖNCELİKLE YOLLAR, ALT YAPILAR VE İSTİHDAM ŞART
Galip Akengin’in radyo programındaki açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:
“Bölgemizin kalkınması için öncelikle yollar yapılmalıdır, yol medeniyettir, medeniyetin beşiği olan Kiğı bölgesi derken eskiden Kiğı’ya bağlı olan Adaklı, Yayladere, Yedisu ve Sancak bölgesini kastediyorum, bu bölgenin yolları, halen yapılamamıştır. Yazmaktan bıktık, nihayet geçen sene Karlıova Adaklı arası yapıldı, Karer yolu bu sene yapılacak sözü verdiler. Kiğı Bilice yolu iki hafta önce ihale edildi. Bunu da ilçeye atanan Kaymakam ve Belediye başkanı Erzurum Belediye başkanı Mehmet Sekmen kanalıyla bu ödeneği çıkardılar. Biz bölge halkı olarak yapılanları da inkâr etmeyiz, yapılanlardan dolayı da teşekkür ederiz. Karlıova Yedisu yolu, perişan durumda. Yıllardır çözüm bulunamadı. Neden? Derseniz, bölge 1985 ten sonra yaşanan çatışmalı süreçten dolayı imkânı olanlar batıya göç etti. Nüfus azaldı, ödeneklerde nüfusa göre paylaşılıyor, bölgeden aktif siyasette yer alma fırsatı da verilmeyince, hizmetten geri kaldı.”
“Bölge halkı olarak hizmetlerin aksamasını siyasete bağlama sebebimiz ortadadır. Örnek olarak Genç Servi yolu çok kötü idi, o bölgeden Milletvekilliğine seçilen Eşref Taş, o yola ödenek çıkardı ve yapıldı, büyük bir gölet ödeneği çıkardı. Diğer vekillerin de bu benzeri çalışmaları sıralayabilirim. Çünkü seçim bölgesinde vefat edenler oluyor, zaman zaman bölgeye gitmek zorunda kaldıkları için mevcut soruna çözüm bulmada gayret etmek durumunda kalıyorlar.
Erzincan Yedisu yolu içler acısı durumdadır, iki hafta önce çığ düştü, zaman zaman heyelan, kaya düşer yol kapanır, geçen hafta Adana milletvekili bu yolu meclise taşıdı, Biz bunları görmüyor değiliz. Bölgenin en son vekilleri Mehmet Ali Doğuşlu ve İlhami Binicidir. 1987 den sonra bölgede vekil seçilememiştir.”
“BÖLGE HALKI, YOLLAR YAPILIRSA, GERİ GÖÇ EDER”
“Adaklı Sancak arası satı kaplama asfalt bu sene programa alınmış, Yine Karer yolu programa alınmış. Erzincan Kiğı yolu ve Kiğı Sancak arası yapılırsa; batıdan çok ciddi bir nüfus geri göç eder. İnsanımız gurbete çıkarken imkânları kısıtlıydı, çalışkan olan bölge halkı, belli bir imkâna ulaştı ama geri gelirken yol, alt yapı, içme suyu, kanalizasyon yani temel hizmetlerin olması halinde emekli olan herkes geri dönüp ev yapıyor. İnsanımız bölgesine duyarlıdır ama siyaset bunu göremiyor.
Sancak Bingöl arasında yol çalışması her ne kadar duble olmasa da yapılan yol, virajlar kesildiği için iyidir. Bizler bu yol için çok ciddi bir mücadele verdik, ilimizde ilk defa bir yol için imza kampanyası başlatılmış oldu, iki bin kişi imza attı. Üç noktada bizim çizdiğimiz noktaya güzergâh yapıldı, Kartal köyünün karşı tarafından gitseydi 3 km daha kısalmış olacaktı ama olayın içinde başka sebepler varmış, onun dışında Sudüğünü ve Balıklıçay köylerine girmeden yan taraftan transit geçmesi, tüm bölge halkı tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Bu yol aynı şekilde Adaklı Kiğı ve devamında Erzincan’a bağlandığı takdirde, bölgenin kalkınması o zaman başlayacaktır.”
“BÖLGENİN TARİHİ DEĞERLERİ YOK EDİLİYOR”
“Bölgemizin tarihi değerleri maalesef yok ediliyor, Kiğı, Adaklı, Yayladere ve Yedisu ilçelerimiz tarihi yapıları define avcıları, demek avcı yerine koymak aslında avcılara hakaret oluyor ama başka bir tanımı olmadığı için tamamen cehalet ile tarihi çeşmeler, kiliseler tahrip edilmiş durumda. Adaklı da tarihi çeşmenin, üstünde Kilise ve onun üzerinde yapılan Caminin altı ciddi şekilde tahrip edilmiştir. Konuyu haber yaptık, Bölge müdürlüğüne görselleri paylaştık ama ödenek sorunundan dolayı yapılamıyor. Bu bölgede geçmişi 3 bin yıllara dayanan kiliseler, çeşmeler yok olmaya devam ediyor ve kimse bir şey yapmıyor.”
TABLET KAMPANYASI
Galip Akengin, gazeteciliğin ardından dernek çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Akengin, kısa süre önce başlattıkları ve eğitime erişimde sorun yaşayan öğrenciler yararına başlatılan tablet kampanyası hakkında da bilgiler vererek, şunları aktardı:
“Gazetecilik mesleğimizin yansıra dernekçi geçmişimiz çok eskiye dayanıyor. Dernekçilik, kimine göre gereksizdir ama biz sorumluluk olarak görüyoruz. Dernekçiliğin tarihçesi, HilfulFudul’dan yani peygamber efendimizin kuruluşunu teşfik ettiği Dernekçilik, dayanışma ve sosyal yardımlaşma kurumudur.
Bingöl Kültür, Tarih ve Tanıtım Doğa, Derneğimizin kuruluş amacı, 30 yıl yaşadığım İstanbul’da ve basının içinde yer alan bir doğulu, Bingöllü bir Kürt olarak bölgeye yönelik olumsuz imaj, olumsuz haberler üzerine içimdeki bu eksikliği Bingöl’e taşındıktan sonra sizin de içinde olduğunuz gazeteci arkadaşlardan oluşan bir yönetim ile beraber kurduk.
Memleketimizin batıya göre çok daha güzellikleri vardır, doğası, tarihçesi, kültürü, insanımızın misafirperverliği, insana dair güzellikleri yansıtmak için kurduğumuz bu dernek ile, bu güzellikleri tanıtmaktır.
Bingölün dört bir tarafını gezen, çekimler yapan, bilgiye ulaşan bir yönetimimiz var. Bunu projeler yaparak doğamızı, tarihimizi korumaya çalışıyoruz.
En son olarak pandemiden dolayı dünya genelinde uzaktan eğitim almak zorunda olan öğrencilerimize yönelik başlattığımız ‘İNTERNETSİZ EV, TABLETSİZ ÖĞRENCİ KALMASIN’ kampanyamızla ilgili şu ana kadar yaptıklarımızı paylaşayım.”
TABLETLER ÖĞRENCİLERE DAĞITILDI VE DEVAM EDECEK
“Biz bu kampanyayı öncelikle çevremizden başlattık, Avrupa’da iş insanı akrabam ile görüştükten sonra başladık. Allah destek veren tüm canlardan razı olsun.
Kuzenim Ferit Tüker, 90 tane tablet getirdi, 70 tanesi Adaklı köylerine dağıtıldı, 20 tanesi de İstanbul’daki hemşerilerimize dağıtıldı.
Yine 15 yıldır sayesinde dualar aldığım çok değerli iş insanımız Ali Çinko beyden 6, yazarımız Emin Toprak bey 1, Ömer Nayır bey 1, Sancak Sütgölü Zağ köyü eski dernek başkanı Gazi Adkovayçin’den 2, Adaklılı iş insanımız değerli dostum Vedat Aktaş’tan 2 ve sevgili arkadaşım Hasan Çiytak’tan 1 olmak üzere 13 tane tableti öğrencilerimize dağıttık.
Bu tabletlerden 8 tanesi Bingöl merkeze dağıttık, imkanı kısıtlı olan öğrencilere aracı olan Semiramis Karaarslan hocama ve Abdurrahman Korkut arkadaşıma da teşekkür ediyorum. İnanın merkezde 2 öğrenciye tablet verdikten sonra ağlamaktan kendimi zor tuttum.”
“Bizim yaptığımız kampanya ile sadece kendi elimizle dağıtımından kat kat fazlası, Kiğı ve Yayladere ilçelerinde iş insanımız, Kaymakamlıklarımız ve Belediye başkanları iş birliği ile yüzlerce öğrenciye tablet ulaştırıldı.
Yine Karlıova ilçemizden İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren Poyrazlar Derneği başkanı İş insanı Ömer Poyaz, 300 tane tablet sözü verdi, bir hafta içerisinde getirecek ve köy öğrencilerine dağıtacağız. Yani hayırseverlerimiz destek verdikleri sürece bizde o canlarımızın ve öğrencilerimizin arasında köprü görevi yapmaya devam edeceğiz.”