Bingöl'de, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl uygulanmaya başlanan 'Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvancılık İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan projelerin tanıtımı yapıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleşen programa Vali Kadir Ekinci, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Basatemur, AK Parti İl Başkanı Haşim Sağlar, İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve hibe desteği kazanan proje sahipleri katıldı.
Vali Kadir Ekinci, toplantıda yaptığı konuşmada, 2020 yılı TÜİK verilerine göre Bingöl'de 144 bin 550 büyükbaş, 720 bin 852 küçükbaş ve 148 bin 563 arılı kovan varlığına sahip olduğunu söyledi.
Bingöl'ün tarım arazisi varlığının 141 bin 129 hektar, mera varlığının ise 350 bin 234 hektar olduğunu açıklayan Vali Ekinci, konuşmasına şöyle devam etti:
"Son yılların en büyük özel sektör yatırımı olan ve tam kapasiteye ulaştığında Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük hayvancılık işletmesi olacak olan SÜTAŞ Entegre Tesislerinin, ilimizde kurulmasıyla birlikte İlimiz kalkınma modelini tarım ve hayvancılık olarak belirlemiş durumdadır. Bu konuda ilimizde özellikle süt sığırcılığına yönelim başlamıştır. Bu nedenle ilimizin süt sığırcılığı altyapısını güçlendirmek adına son yıllarda önemli projeleri hayata geçirdik."
Vali Ekinci, süt sığırcılığının geliştirilmesi, verimin artırılması, yem bitkisi üretiminin artırılması, sütün hijyenik olarak sağılması, soğuk zincir ile muhafaza edilmesi ve sanayiye aktarılması sürecini bir bütün olarak ele aldıklarını belirtti.
Bu kapsamda Bingöl'de gelişen süt sığırcılığın ihtiyacı olan kaliteli kaba yem üretiminin artırılması için yem bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirerek özellikle süt sığırcılığının olmazsa olmazı olan silajlık mısır üretimini 3 yılda 16 bin 313 tondan 53 bin 882 tona çıkardıklarını ifade eden Ekinci, aynı zamanda bir ilki gerçekleştirerek 2020 yılında il dışına ilk kez silajlık yem satışı gerçekleştirildiğini bildirdi.
Vali Ekinci, şunları kaydetti:
"Sütün hijyenik olarak sağılması ve soğuk zincirle sanayiye aktarımın sağlanabilmesi için, Bingöl İl Özel İdaresi, DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Fırat Kalkınma Ajansı gibi kuruluşların destekleriyle son üç yılda mobil süt sağım makineleri ve süt soğutma tankları dağıtımını gerçekleştirdik. Yine hazırlatılan İlimizin süt sığırcılığı fizibilite raporunu doğrultusunda, 22 adet süt toplama merkezimizin bakım ve onarımını gerçekleştirerek hizmete hazır hale getirdik. Buna ilave olarak 'Sütün Bereketiyle Kırsal Kalkınma' projesi kapsamında 10 adet süt toplama merkezi kurulumunu da 2021 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tüm bu projelerle birlikte ilimizde günlük toplam 148 ton süt toplama kapasitesi sağlanmış olacaktır. Sütün soğuk zincirle muhafaza edilmesi durumunda, satışında litre başına 1 TL civarında ilave gelir sağlanmaktadır."
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen Kırsal Kalkınma ve DAP Projeleri kapsamında son yıllarda 30-50 baş kapasiteye sahip 188 ahır ile 100 baş kapasiteye sahip 15 adet modern ahır hayata geçirildiğını anımsatan Vali Ekinci, yine bu yıl Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 23 projeye hibe desteği almaya hak kazandığını belirterek, "Bu projeler de yılsonuna kadar tamamlanarak 17 Milyon TL tutarındaki hibe ödemeleri gerçekleştirilecek." dedi.
Vali Ekinci, Tarım Orman Bakanlığı tarafından bu yıl uygulanmaya başlanan Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvancılık İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Bingöl'de hibe desteği almaya hak kazanan 53 projenin 2021 yılı sonuna kadar hayata geçirilerek yaklaşık 2,5 milyon TL hibe ödemesi yapılacağını aktararak, "İlimizin süt sığırcılığı altyapısını güçlendirmek için gerçekleştirdiğimizi bu yatırım ve destekler bundan sonra da artarak devam edeceğini ifade ederek, yatırımların ilimize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
"Tarımın modası hiçbir zaman geçmeyecek sektör"
Programa telekonferans ile katılan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz da projelerin Bingöl'e hayırlı olması temennisinde bulundu.
"Bugün 64 projeden 53’ünün hibe desteği aldığı bir toplantı yapıyoruz." diyen Yılmaz, 2,5 milyon TL bir hibe miktarının söz konusu olduğunu söyledi.
Bundan dolayı gerçekten mutlu olduklarını aktaran Yılmaz, "Diğer yandan şunun da altını çizmek isteriz. Tarım ve hayvancılık sadece ilimiz için değil, tüm dünya için çok kritik bir sektör. Modası hiçbir zaman geçmeyecek sektör. Stratejik sektör esasında. Diğer sektörler gelip geçebilir ama gıda konusu, tarım konusu insanlığın başından beri sürekli bir önem arz eden bir sektör. Pandemi ile birlikte yine gıdanın ve tarımın stratejik önemi herkes tarafından tartışılır hale geldi. Tüm bu ortamda ilimizde tarım sektöründe çok ciddi bir atılım içindeyiz. Bingöl’de tarım ve hayvancılık sektöründe büyük bir dönüşüm söz konusu. Bunula beraber SÜTAŞ yatırımı ön plana çıkmış durumda. Çok büyük ölçekli entegre bir tesis Bingöl’de gerçekleşiyor. Aslında Bingöl merkezli bölgesel bir proje. Çevre illeri de destekleyecek bir proje. Artık sona doğru geliyoruz. Şu anda yoğurt ve ayran üretimine başlandı. Zaman içinde ürün çeşitliliği artacak. SÜTAŞ’ın şimdiden etkisini görüyoruz, yem bitkilerinde görüyoruz, hayvan barınağımızın artışında görüyoruz, verim artışlarında görüyoruz. Tüm bu gelişmeler daha belirgin bir şekilde önümüzdeki yıllarda inşallah ortaya çıkacak.
Bir taraftan da Üniversitemiz tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçildi biliyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımız az sayıda üniversiteden biri olarak Bingöl Üniversitesini seçti. Burada Ziraat Fakültemizin, Veterinerlik Fakültelerimizin de çok büyük katkıları var. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz hakikaten güzel çalışmalar yapıyor. Sayın Valimizin koordinasyonunda bütün katkı veren kurumlarımıza, tarım müdürümüze ve tüm çalışma arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ise 64 proje arasından kabul edilen 53 projenin Bingöl'e ve işletmecilere hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.