AFAD ve UMKE Ekiplerince Çığ Tatbikatı Yapıldı
.
AFAD ve UMKE Ekiplerince Çığ Tatbikatı Yapıldı

AFAD ve UMKE Ekiplerince Haserek Kayak Tesislerinde ‘Çığ Tatbikatı’ gerçekleştirildi

 Vali Ali MANTI, AFAD, UMKE ve 112 ekipleri tarafından hazırlanan senaryolar kapsamında Hesarek Kayak Tesisleri’nde yapılan helikopter kazası ve çığ tatbikatını yerinde izledi.

 Tatbikatı Vali MANTI’nın yanı sıra Belediye Başkanı Yücel BARAKAZİ, Vali Yardımcıları Cevat GÜN ve Tunahan ÇİL, kurum amirleri, Bingöl Üniversitesi öğrencileri ve vatandaşlar izledi.

 Programın açılış konuşmasını yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin BOĞATEKİN, yaşadığımız coğrafya ve iklim münasebetiyle daima farklı afet ve acil durumlara karşı hazırlıklı olmalıyız. Bugün yapacağımız tatbikatlar da bu çerçevede birer hazırlık çalışmasıdır’ dedi.

 İki senaryonun uygulandığı tatbikatta ilk önce kötü hava koşulları nedeniyle Bingöl Hesarek Kayak Tesisleri mevkiinde bir askeri helikopterin düşmesi uygulandı. Buna göre askeri kaynaklarca İl AFAD Müdürlüğümüz Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezine bilgi verilmiş olup, helikopterin düştüğü mevkiinin koordinatlarının müdürlüğümüze verilmesi üzerine Enformasyon memurlarımızca olay AADYM şube müdürü, il müdürü ve Valilik Kriz Merkezi (GAMER) birimine bildirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarında bulunmak üzere müdürlüğümüz bünyesinde hazır kıta bekleyen 2 Arama Kurtarma ekibi ve İl Sağlık Müdürlüğüne ait UMKE ekipleri olay mahalline sevk edilmiştir. Akabinde olayla ilgili gerekli ilk bilgiler Valilik Kriz Merkezi (GAMER) ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezine acil durum mesaj formu ile bildirilmiştir.

 Olay yerine intikal eden Arama Kurtarma ekiplerimiz verilen koordinatlar ile arazi arama tarama çalışmalarına başlamışlardır. Kısa bir süre içerisinde helikopter enkazına ulaşılmış olup, enkazdan gelen ilk verilere göre 4 şehit, 3 ağır yaralının çıkartılarak UMKE ekiplerine teslim edildiği bilgisi verilmiştir.

 İkinci senaryoda ise İlimiz Hesarek Kayak Tesislerine gelen 3 yabancı uyruklu kişi uyarı levhalarına rağmen dağın güney yamaçlarında yasak alanda kayak yaptıkları ve akabinde çığa maruz kaldıkları ihbarı müdürlüğümüz AADYM Kriz merkezine bildirilmiştir. Haberi alan Enformasyon memurlarımızca olay, AADYM şube müdürü, il müdürü ve Valilik Kriz Merkezi (GAMER) birimine bildirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarında bulunmak üzere müdürlüğümüz bünyesinde hazır kıta bekleyen 2 Arama Kurtarma ekibi ve İl Sağlık Müdürlüğüne ait UMKE ekipleri olay mahalline 3 kar motoru, 1 adet 8X8 Amfibik kurtarma aracı ve UMKE ekibine ait 2 adet paletli ambulans ile olay mahalline sevk edilmişlerdir. Akabinde olayla ilgili gerekli ilk bilgiler Valilik Kriz Merkezi (GAMER) ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezine acil durum mesaj formu ile bildirilmiştir.

 Hesarek Kayak Tesislerine varan Arama Kurtarma ekiplerimiz çığın meydana geldiği mevkiiye ulaşarak arama kurtarma çalışmalarına başlamışlardır. Kurtarma faaliyetleri sonucunda gelen ilk bilgilere göre kayakçılardan birinin EX olduğu, ikisinin de ağır yaralı olarak çığ altından çıkartılıp, UMKE ekiplerine teslim edildiği bilgisine ulaşılmıştır.

Tatbikat bitiminde konuşan Vali MANTI ise program ilgili olarak şunları söyledi:

  ‘Öncelikle yüce Allah’tan milletimize herhangi bir felaket yaşatmamasını niyaz ediyorum. Bugün burada, muhtemel bir afet ve acil durum anında yapılacak olanları gösteren güzel bir tatbikat yapıldı. AFAD İl müdürlüğümüzün koordinasyonu ve UMKE ekipleri ile yapılan bu tatbikatta emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza ve gönüllü öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Soğuk ve rüzgarlı havada güzel bir tatbikat yapıldı. Herkese teşekkür ediyoruz. Millet olarak birlik ve beraberliğimizi fedakarlık ve dayanışma üzerinden sürdüren kadim bir kültüre sahibiz. Özellikle felaket anlarında tüm imkânlarımızı kullanarak komşusuna, hemşehrisine, vatandaşına yardımcı olan bir yapımız var. Dahası diline, dinine ve rengine bakmaksızın yabancı insanlara yardımcı oluyoruz. Komşu ülkelerimizde bir felaket meydana geldiği zaman ilk önce ekiplerimiz yetişiyor. Felaketin etkilerini azaltmak ve vatandaşlarımızı desteklemek için devletimiz her geçen gün yeni tedbirler alıyor. Ben tekrar, tatbikata katılan ekiplerimize ve öğrencilerimize, başarılı çalışmalarından dolayı AFAD müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyorum. Hepinize Saygılar sunuyorum’ dedi.

Program Vali MANTI’nın gönüllü öğrencilere kitap hediyesi ve toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.

 

 

Kategori: Eğitim
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-