Zat-ı Mahfuz filmi bugün gösterime giriyor
.
Zat-ı Mahfuz filmi bugün gösterime giriyor

 Bitlis'in mümtaz şahsiyetlerinden Said-i Nursî, İdris-i Bitlisî, Şems-i Bitlisî, Şükr-i Bitlisî ve Muştakbaba'yı konu alan Zat-ı Mahfuz filmi bugün gösterime giriyor.

Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Bitlis'in mümtaz şahsiyetlerinden Said-i Nursî, İdris-i Bitlisî, Şems-i Bitlisî, Şükr-i Bitlisî ve Muştakbaba'yı konu alan Zat-ı Mahfuz filmi bugün gösterime giriyor.

Yönetmenliğini Sedat Yetki'nin yaptığı filmin tanıtımı kapsamında Bingöl'e gelen Yetkin, filmin bugün sinemalarda gösterime gireceğini söyledi.

Zat-ı Mahfuz'u yazarken amaçlarının, kaybolan ve unutulan şahsiyetleri gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyleyen Yetkin, sinemaya sadece gülmek için değil, bilgi amacıyla da gidilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkin, "İnsanlara faydalı şeyler sunmak için çalışıyoruz, koşturuyoruz. Zat-ı Mahfuz, 5 büyük filozofun hayatının anlatıldığı bir film oldu. Bunlar; Said-i Nursî, İdris-i Bitlisî, Şems-i Bitlisî, Şükr-i Bitlisî ve Muştakbaba. Film çalışmalarını 3 üniversite ile beraber yaptık. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İstanbul ve Bitlis Eren Üniversitesi profesör ve doktorlarıyla çalıştık. Filmi izleyenler, bazı şeylere şahit olacaklar. Bu zatların toplum üzerinde ne derece önemli olduklarını görecekler. İnsanların anlatmadığı ve kimsenin dinlemediği, önemli mesajların sahipleri olan bu zatları kimse belki pek bilmez. Buradaki amacım, bunları insanlara anlatmak ve gün yüzüne çıkartmaktır. İnşallah bunda da başarılı oluruz, insanlar Zat-ı Mahfuz'a sahip çıkarlar." dedi.

"Filmin izlenmesi gerekiyor ki insanlar bir şeyler söylesin"

Söz konusu zatların bilinmeyen yönlerini öne çıkarmak istediklerini kaydeden Yetkin, şunları söyledi:

"İnsanlar Said-i Nursi'yi savaşçı ve sert olarak bilirler ama öyle biri değil. Yumurtayı bile soyarken çok narin soyan bir insandı. Said-i Nursi nasıl Said-i Nursi oldu, çocukluğu nasıl geçti? Mesela İdris-i Bitlisî devlet erkânıydı. Yavuz Sultan Selim tarafından boş bir sayfaya mühür basılır, aynen kendisine verilirdi. Bu kadar özgüveni olan bir insan olarak anlatılır. Sonra diğer filozofların bilinmeyen yönlerini günümüze taşımak için uğraştık. Şu ana kadar tepkiler hep olumlu yönde. Sosyal medya üzerinden güzel şeyler yazıyorlar ama filmin izlenmesi gerekiyor. Filmi izlemeden insanlar net bir şey söyleyemez. Filmin izlenmesi gerekiyor ki insanlar bir şeyler söylesin. Kimi insanlar çok şaşırıyorlar, böyle bir şeyin gecikmiş olduğunu söylüyorlar. 'İnşallah hepimize iyi gelir.' diye cümleler kuruyorlar. Bu da bizleri mutlu ediyor."

"Şeyh Said'in senaryosunu yazdık ama imkânlarımız olmadığı için çekim yapamadık"

Yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veren Yetkin, "Üzerinde çalıştığım bazı hikâyeler var, bakalım ne olacak bundan sonra? İnşallah daha da güzel şeyler yaparız diye düşünüyorum. Şeyh Said Efendi'nin senaryosunu yazdık ama imkânlarımız olmadığı için çekim yapamadık. İlerleyen zamanlarda imkânlarımız olursa çekmeyi çok istiyorum. Senaryosu hazır, Türkçe ve İngilizce." ifadelerini kullandı.

"Bakanlıktan destek alamadık"

Son olarak Yetkin, "Zat-ı Mahfuz filmini çekerken Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduk ama destek alamadık. Bu filme destek vermedi. Bu tür şeylerin desteklenmesi lazım. Sonuçta film çekmek maliyet gerektiren bir iş. Bizler de bir şeyler satarak, gayret ederek bir şeyler ortaya çıkarmaya çalıştık." şeklinde konuştu.

 (İLKHA)


 

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-