​Bingöl Çayboyu köyü sakinlerinden yol ve köprü talebi
Bingöl merkez Çayboyu köylüleri çöp konteynırları, parke taşı ve köye giriş çıkış yolu isteyip merkez ile irtibat için kendi imkânlarıyla yaptıkları köprünün yenilenmesini talep ederek yetkililere seslendiler
​Bingöl Çayboyu köyü sakinlerinden yol ve köprü talebi

Merkeze yaklaşık iki km uzaklıkta olan 19 hane ve 72 nüfusluÇayboyu Köyünün sorunlarını dile getiren köy muhtarı ve köylüler, köylerindeulaşımın olmadığı, yolların bozuk olduğunu, köyün içinde çöplerin biriktiğiniçöp konteynırlarının olmadığını ve yapılan tek hizmet olan altyapının dasorunlu olduğunu dile getirdiler. Sağlıklı bir şekilde araç giriş çıkışlarınınyapılamadığı köyde mağduriyetler diz boyu.

Köyün öne çıkan farkı bir yönü de var. Köyde çok eskitarihlere dayanan mezarlık var. Ve köylülerin ifadelerine göre bu mezarlıkRuslarla Müslümanların gölgedeki savaşında şehit olan şehit Müslümanlara ait.Köy sakinleri bizim için gelmiyorlarsa bari şehitler hürmetine bu köye değerversinler çağrısında bulundular.  

Ulaşım şimdilerde sadece köylünün kendi imkânlarıyla yaptığıve tahta kalaslarla besledikleri köprüden köye iriş çıkış yapıyorlar. Köprünündemirden olası hırsızların da köprüden parçalar çalarak köprüyü zayıflatmasınıda beraberinde getiriyor. Sallanan ve oldukça riskli olan köprüden çocuklarokula gidip geliyorlar. Köy çocukları da köylerine köprü yapılmasını vesağlıklı bir ortamın oluşturulmasını talep ettiler. Öte yandan köyde bulunanşehitlik için de bir bakım ve onarım yapılmasını da talep ettiler. Köylülerinifadesine göre Müslüman ile Ruslar arasında çıkan savaşta şehit olan Müslümanlarınmezarları da bu köyde bulunuyor. 

“Çocuğumu hastaneye kucağıma alarak koşarak görürdüm”

Köy sakinlerinden Mehmet Boğatekin; “Yollar taşlı, bozuk,çamur. Taksiciye telefon açıyoruz, diyor ki biz o yola gelemiyoruz. Çocuğum ogün hastalandı vallahi çocuğu kucağıma alarak koşarak hastaneye götürmüşüm.Taksici gelmiyor diyor yol bozuk. On yıldır bu köye hiç hizmet olmamış.Yetkililer diyor bugün yarın, otuz yaşına gelmişiz hala olmamış. Köprünün heriki tarafından da su geçiyor. Ayakkabılarımızı çıkarıp karşıdan geçiyoruz.Çocukların okula gitmesi için de önemli. Yetkililerden bir yardım istiyoruz.Bir el atsınlar bu köye. Köyün içine de bakalım ne haldeyiz. DSİ parkı yakınaramızda ufak bir mesafe var. Az bir pay var yapsalar sıkıntımız biter. Köprüistiyoruz, köyümüze bir hizmet olsun. Köyün içindeki yollar yapılsın. Birşeyler yapsınlar bu köye. Seçimden seçime geliyorlar, oy istiyorlar sonra birşey yok. Böyle kalıyoruz ortada." dedi.



“Kendi imkânlarımızlayol yapmaya çalışıyoruz ama olmuyor”

Ramazan Burulday adlı köy sakini ise; “Yetkililer diyorsizin yollarınızı yapılan köylerden kalan hizmet parasıyla yapacağız. On yılbiti bir türlü para kalmadı köy yapılmadı. Böyle devam ediyor, nereye kadarbilmiyoruz. Yolumuzu görüyorsunuz, beton boru atmışız, köprüden gelip gidiyoruz.Araçlar ise bizim kendi imkânlarımızla attığımız beton borular üzerinden enfazla bir ay daha geçeriz. Köyün ekonomisi olarak da çalışan çalışıyor, kimiside iki inek ile geçimini sağlıyor. Yetkililer bu köye 2003 depremi sonrasıyardım ulaşılmamış.” Dedi.

“Yaptığımız köprüdenparçalar çalan hırsızların elinde kaldık ”   

Burulday; Körümüz demirden olduğu için hırsızlar köprüdenparçalar koparıyor. Biz yapıyoruz onlar çalıyorlar. Ellerinde kaldık.” dedi.

“Alt yapı düzgünyapılmadığı için Kışın köye inen sel sularında küreklerle evlerimizi muhafazaetmeye çalışıyoruz”

Köye yapılan tek hizmet olan alt yapının da sorunlu olduğunuifade eden Burulday; “Şu gördüğünüz derede yağmur yağdığı zaman köylüler hepsiburaya toplanıp evlerini korumak için küreklerle sağa sola çamur veriyoruz birtürlü kurtaramıyoruz. Ahırlara ve evlere su girmiş.  Su geldiği zaman evlere su giriyor.” dedi.

“Köyümüzde Russavaşlarında şehit düşen Müslümanların mezarları var ve bakıma muhtaç”

Geçmiş tarihlerde Ruslarla savaşta şehit düşen Müslümanlarınmezarlarının bulunduğu mezarlığında bakıma muhtaç olduğunu belirten Burulday; “Ruslarile Müslümanların da arsındaki savaşta şehit düşen Müslümanların mezarları dabu köyde olduğunu belirten Burulday; “Bizim dedelerimizin anlattıklarına göreburası tarihi bir şehitlik ve mezarlıktır. Eski Rus savaşlarından kalan birşehitliktir. Mezarlığın halini görüyorsunuz. Biz köylüler olarak hepimizfakiriz. Köylüler olarak bu şehitliğin bakımızı yapacak maddi imkânımız yok. Yetkililerbu şehitlerin mezarlığına bir yardım etseler Allah razı olsun. Bizim içingelmiyorlarsa da bu şehitlik için canını feda etmiş Mehmetçik şehitlerimiz içinbu şehitliğe bir el atsınlar. Bir yardımda bulunsunlar. Bunu istiyoruz. “dedi.



“Köprüden düşençocukları bizzat kendim hastaneye götürdüm”

Muhtar Kazım Buluç, durumu yetkililere birçok kezbildirdiğini ifade ederek yaptığı bir an önce bu mağduriyetin giderilmesinitalep etti. Buluç; ”Köy muhtarlığı görevini yapmaktayım ama bu görevi sevmedim.Niye derseniz, bu köylüler bu güne kadar hep mağdurdurlar, hep böyle mağdur mugeçecek. Arkamızda şehir görünüyor, Düzağaç mevkii ile aramızda yüz metre bileyok. Yanı başımızda DSİ park alanı var. DSİ parkı girişinde tüm araçlar fulorada. Bizim burada araç geçişi için ufak bir köprü yapılması lazım sadece yüzmetre ama maalesef bunu bir türlü yapamadılar. Biz kendi imkânlarımızla gelipburaya iki tane demir çakmışız. Komple demirdir, ortası da kalas atmışız.Bunlarda da geçilmiyor, birkaç kez çocuklar düşmüş ben kendim bizzat şahidimburadan hastaneye kendim götürmüşüm. Tüm üst kurumlara başvuru yapmışım vedemişim ki gelin sahip çıkalım. Bu köy sahipsizdir. Allah razı olsun herkesten.Ben istiyorum ki herkes gelip bu köye sahip çıksın, bir el atsınlar.

“Benim her yerdedilekçem var araştırabilirsiniz”

Buluç; “Defaeten müracaat ettim, Benim her yerde dilekçemvar. Araştırabilirsiniz. Köyün giriş ve çıkışı çok affedersiniz pislikgötürüyor. Bu köy yoksuzluk içinde yaşıyor. Bütün dağ başı, dağ kurumları, heryerde yapılar, kilit taşları ve yollar yapılmış. Merkezi bir köydeyiz, maalesefburası bir türlü yapılamadı. Bu köye hiçbir gelişim ve iletişim yok.” dedi.

“Türkiye’nin enyoksuzluk yaşayan köyü Çayboyu köyüdür”

Buluç; “Bir yol yok. Öğrenci servisleri köye giriş yapamadıklarıiçin çocuklar yaya geliyorlar. Bazı zamanlar çocukların servis saatlerine yetişemiyoruzve çocuklar köprüden yalnız geçiyorlar. Şu gördüğünüz derenin suyu şuan az. Biray önce değil insan fil bile geçemiyordu karşıya. Maalesef Türkiye içinde en yoksuzluğuyaşayan yer Çayboyu köyüdür. Her şeyden mağdurdur. Biz de hakkımızı istiyoruz,bütün kurumlara da sesleniyorum. Hiçbir vatandaş da memnun değil, böyle kurumlarolmaz.” dedi.



“Vatandaşa hizmetyapacaksın ki oy zamanı oy kullansınlar”

Buluç; “Seçim günleri de araç gönderiyorlar diyorlarvatandaş geldin oyunu kullasın. Vatandaşa hizmet yapacaksın ki oy zamanı gelipoy kullansınlar. Bu şekilde vatandaş nasıl gelip oy kullanacak. Nasıl gelecek,vatandaşlar mağdurdur. Hepsi mağdur hepsi de yoksuzluk içinde yaşıyor. Köyün içinde450-500 metreye yakın bir kilit taş yapılması gereken yolumuz var onu da halenyapmamışız. Buradan 30-50 km uzak olan bütün köylere kilit taşı ve yollarıyapılmış, bizim DSİ parkıyla yapışık bir yerimiz var, burada herhangi birgelişme olmadı. Dedi.

“Tarihi eser birköyümüz var ama yolumuz yok”

Köylerinin çok eski bir tarihi olduğunu vurgulayan muhtarBuluç; “Tarihi eser bir köydür, geçici bir yol yapmışlar. O yoldan da hiçbirtaksi araç gelmiyor. Ticari taksiyi arıyoruz gelmiyor. Vallahi ben kendimşahsım aramışım, demişim ki gel beni al. Bana demiş ki biz oraya aracımızısokamıyoruz, aracımızı yerde bulmamışız. Yani bu vatandaş burada nasılyaşayacak. Ben sadece bunu diyorum. Yaz kış birlikte 19 hane yaşıyor bu köyde.Bu 19 hane de mağdur. Yalnız bu köy gelişmiş olsaydı 70-80 hane olacaktı.Maalesef bu imkânlardan dolayı hiç kimse gelmiyor. Kimse gelip de sahipçıkmıyor. Diyorum ki bütün kurumlar bu sesimizi duysun, gelsinler burayahalimizi görsünler. Köprümüz de gördünüz ki kendi imkânlarımızla yaptık. Vatandaşlargeçemiyor, çocuklar geçemiyor. Her saat her dakika burada hazır değiliz kiçocukları köprüden geçirelim. Bu duyurumuzu yaptık inşaallah herkes duyar.“ dedi.

“79 nüfuslu köy pisbir alanda yaşıyor”

Muhtar Buluç; 79 nüfuslu köyümüz pis bir alanda yaşıyor.Köyümüz çöp alanına çevrilmiş durumda. Düzağaç mahallesine 500 metremesafedeyiz ve maalesef bu pisliğin içinde yaşıyoruz. Kurumlarda pisliğiniçinde yaşayan varsa gelsin burada yaşasın. Bize de yazık. Biri çıkıp desin kibu pisliği kaldıracağız ve bu köyü bir düzene koyacağız. Bu yıl da dâhil sekizyıldır bu köyle uğraşıyorum. Bir alt yapı yaptık o da ikide bir tıkanıyor. Buköye hiçbir hizmet gelmemiş. Bakana kadar iletmişiz ama maalesef hiçbir gelişmeolmamış. Biz de buranın gelişmesini bekliyoruz. Sizin de desteğinizibekliyoruz, bu pisliğin içinde yaşanmıyor.” şeklinde konuştu.

 “Köprüden geçerken Tahta kırılması sonucu aşağıya düştüm”

Veysel Aydan adlı köy sakini; “Köprü değişimi olsa çok güzelolur. Çünkü bu çocukla için güvenceli bir köprü değil. Geçenlerde tahta kırıldıve ben aşağı düştüm. Yani zor bir geçit değiştirseler iyi olur.” şeklindekonuştu.

“Türkiye Cumhuriyetivatandaşı değilsek bağlı olduğumuz ülke nereyse oraya müracaat edelim”

İlke Haber Ajansına ilgilerinden dolayı teşekkürlerini ifadeeden köy sakinlerinden Seyithan Savan; “Köyün halini görüyorsunuz. Biz fazlabir şey istemiyoruz. Temiz bir kilit taşı, çevre düzenlemesi ve doğru dürüstbir yol. Köprümüzü gördünüz. Biz uluslararası bir köy isek evet kırsal kesimdedeğiliz. Seçim zamanı oylarını alıp gidiyorlar ondan sonra unutuyorlar bizi.Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilsek bizi silin, biz ona göre bağlıolduğumuz ülke hangisi ise ona gidip müracaat edelim. Lütfen bizi de duyun,görüyorsunuz anlatmaya gerek yok.” şeklinde konuştu. (Ömer Aşkın- İLKHA)

Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-