Bingöl'ün Solhan ilçesinde Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu, "Eğitimle Yeşermek" projesi kapsamında fidan dikimi etkinliği düzenlendi.
Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulunun Tıbbi Laboratuvar Teknikleri ikinci sınıf öğrencileri öncülüğünde, Solhan Kaymakamlığı, Solhan Belediye Başkanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Solhan Gençlik Merkezi ve Orman İşletme Müdürlüğü'nün desteği ve koordinesinde, Erkek İmam Hatip Lisesi, Farabi Sağlık ve Teknik Anadolu Lisesi ve Sabiha Bahçıvan Anadolu lisesi öğrencilerinin katılımıyla fidan ekimi yapıldı.
Fidan dikimi etkinliği ardından konuşan Solhan İlçe Kaymakamı Fatih Okumuş, Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, ağaçlandırma döneminde, ağaç dikmek etkinliğine kaymakamlık olarak katıldıklarını söyledi.
"Yeşil ve yaşanılabilir bir dünya ve şehirler için fidan ekimi yapılması lazım"
Kaymakam Okumuş, "Daha yeşil bir dünya, daha yeşil ve yaşanılabilir bir Solhan için hem Ekim-Kasım döneminde hem de Mart-Nisan döneminde bu tip ağaçlandırma, fidan dikim faaliyetleri, başta orman işletme şefliğimiz olmak üzere diğer kurumlarımızca da karalılıkla devam edecektir. Burada asıl olan ağacı dikmekten ziyade onu belli bir yaşa getirip kendi kendini kurtaracak hale getirmek. En büyük sorumluluk aslında fidanı dikmektense fidanı koruma sorumluluğu daha önemli gözüküyor. Özellikle temiz havaya yeşil doğaya ihtiyacı, kentleşen, şehirleşen, medeniyetimizin, insanın her geçen gün artığını biz de idrak ediyoruz. Görüyoruz, kentleşen büyüyen gelişen ekonomiler beton yığınları içerisinde haliyle ister istemez işin tabiatı gereği beton binalarda yaşayan bir nesil oluşturuyor. Halbuki insanoğlunun topraktan yaratılmasından dolayı toprağa doğru bir eğilimi var. Eğer insanlarımız gerçekten bu modernleşen, betonlaşan, şehirleşen kent ortamından kendilerini yeşile, toprağa, doğaya, tabiata salabilecekleri yer oluşturması gerekir ve buna çok ihtiyacı var." dedi.
"İnsanların silaha yaptıkları harcamanın onda birini dünyayı kurmak için harcasalar yeterlidir"
Solhan Sağlık Meslek Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Yunus Esen de Solhan Sağlık Hizmetleri MYO ve Solhan Anadolu Erkek İmam Lisesi, Farabi Sağlık Lisesi, Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla fidan dikimi yaptıklarını belirterek, "Aslında fidan ekmek için hiçbir zaman geç olmadığını ve ne kadar erken ekersek, gelecek nesle o kadar yetişmiş ağaç bırakacağımızı göstermektedir. Ben insanların silaha yaptıkları harcamanın onda birini dünyayı kurmak için harcasalar yeterlidir diye düşünüyorum. Yapmamız gereken tek şey mevcut ormanları korumak, yeni fidanlar dikmek ve israfı önleyip geri dönüştürülebilen her şeyi dönüştürmektir. İnsanoğlu sanırım bazı acı olayları yaşadıktan sonra bu yolu deneyecektir. Biz de bunun farkında olarak az çok demeyip bin fidanı, fidanlarımıza yani çocuklarımıza ektirdik. Umarım daha fazlasını başarırız gelecekte." diye konuştu.
"Öğrencilerde toplumsal duyarlılık ve çevre bilinci oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır"
Projeden sorumlu Çocuk Gelişimi Öğretim Görevlisi Vildan Burulday ise şunları söyledi: "Bu proje Solhan Sağlık Meslek Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Teknikleri ikinci sınıf öğrencileri tarafından Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında lise öğrencilerinde toplumsal duyarlılık ve çevre bilinci oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin hazırladığı bu proje başta okul yönetimi olmak üzere Solhan Kaymakamlığı, Solhan Belediye Başkanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Solhan Gençlik Merkezi ve Orman İşletme Müdürlüğünün katkılarıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Bu proje ile Yüksek Okul öğrencileri olarak hem örnek bir davranış sergilemiş hem de lise öğrencilerinde sosyal duyarlılık, iş birliği ve çevre bilincinin oluşmasına zemin hazırlamışlardır. Katkılarından dolayı kurumlarımıza teşekkür ediyor, öğrencilerimizi de bu koordineli çalışmalarından dolayı kutluyorum." (Nihat Kanat-İLKHA)