Telaffuz olarak birbirine yakın olan siyaset ve ticaret kavramlarının mana olarak ta birbirlerine yakınlığı vardır. Siyaset toplumu idare etme sanatı olarak tanımlanırken, ticarette türlü malların girdi ve çıktılarının idare edilmesi; piyasa ve pazarların yönetilmesi olarak düşünülebilir.
Ticaretle uğraşan birçok kişinin aynı zamanda siyasetçi olması bu gerçeğin bir başka dışavurumudur
Bu yazımızda tacirlerle siyasetçilerin benzer özelliklerinden bazı tavsiyeler ışığında bahsedeceğiz;
1- Siyasetçiler zengindir ,zenginler siyasetçidir. Peki kimi zenginler her türkü imkana sahipken neden siyasete atılırlar ;muhtemeldir ki maddi varlıklarını siyasete atılarak daha da artırma derdindeler; hükümetlerin mali politikalarını kendi ticari kariyerlerini daha üst seviyelere çıkaracak şekilde dizayn etmeye çalışırlar.
2 –Tacirlerde siyasetçilerde soğuk kanlıdır. Sağlıklı karar almanın en önemli işlevi soğukkanlılıktır, iyi bir siyasetçi ve tacir daima soğuk kanlı olmalıdır.
3-Tacirlerde siyasetçilerde insanların gazını almakta oldukça mahirdirler. Toplumun beklentilerini erteleme ve öteleme noktasında gayet başarılıdırlar. Çoğunlukla daha iyi bir fırsatla uğraştıklarından daha düşük getirisi olacak işleri arka plana atarlar.
4- Doğruluk noktasında iki kesiminde karnesi zayıflarla doludur. Günü kurtarma adına her daim hazır bahaneleri vardır.
5- Kolay kolay kızmazlar, hedefine kilitlenen aslanlar gibi hedefe koşarken ayaklarına takılan taşlara aldırış etmezler .
6-Gam keder onlara pek uğramaz, yoğun programlarından dolayı dur durak bilmeyen beyin yapıları ,zamanla bir soruna odaklanma yetisini kaybeder, böylece sorunlara takılıp kalmazlar.
7- Bu iki kesimde çok az uyur.
8-İki kesiminde taziye ve düğünleri kalabalık geçer.
9:İki kesiminde sanat yönleri zayıftır. Bu tür uğraşların getirisinin olmadığını düşündüklerinden bu tip işleri boş işler olarak algılarlar.
10- Düşünmek yerine eylem ve pratiği severler. Siyasetçi ve tacirlerin akıl hocaları olacak danışmanlara ihtiyaçları vardır.
Böylelikle toplumun beklentilerini en kısa zamanda gerçekleştirme imkanı kazanırlar. Fakat sunulan fikirlerin doğruluk ve fayda yönünü iyi teşhis etmeleri lazım, şunu da iyi bilmek gerekir ki birçok iktidarın yıkılmasına neden olan durum, yetki sahibi kişilerin yanlarında bulunanların hedef saptırması ve ihanetleri olmuştur.
11-Hayırlı evlat noktasında pekte şanslı değildirler ,çoğu siyasetçi ve tacirin evladı, babaların siyasi ve ticari kariyerini sürdüremez. Bunun en büyük nedeni babalarının kendilerine sunduğu maddi imkanlar içinde boğulmaları, böylelikle hayatın zevk ve eğlencelerinin içinden bir türlü çıkamamalarıdır.
12- Cömertlik ve fedakârlık noktasına kendilerinden beklenilenin çok çok aşağısında kalırlar. İnsanoğlunda bu iki güzel hasleti harekete geçirecek duygusal bir yön vardır, siyasetçi ve tacirler beyin ve akıl yönlü bir hayat tercih ettikleri için bu yönlü davranışları onlardan beklemek çoğunlukla hayal kırıklığıyla sonuçlanır.
13-Dinin ahkam ve hüküm boyutunun en fazla muhatabı bu iki kesimdir. Bu konuda büyük bir yük ve sorumluluk altındadırlar. Bir tarafta dinin vecibeleri, bir tarafta beşeri düzenin kanunları, bir tarafta menfaatler, bir tarafta hesap günü, bir tarafta fetvalar, bir tarafta ilkeler, bence siyasilerin bu noktada yapması gereken itikadı noktalarda tavizsiz davranmaları ,diğer noktalarda ise fetvalara başvurmalarıdır. Tacirlere ise tavsiyem büyük günah grubuna giren işlemlerden şiddetli bir şekilde kaçınmaları ,bununla beraber kaçınılmaz olan bazı hatalara karşı bu hatalara denk gelebilecek, onları silecek iyilikler yapmaya çalışmalarıdır.
Elhasıl siyaset ve ticaret sosyal hayatın iki can damarıdır. Bu iki hususta yapılacak hatalar sosyal hayatın dengelerini alt üst edeceğinden ,bu işlerle uğraşanların sorumluluklarının bilincinde olup öyle hareket etmeleri lazımdır.
Selametle...