Bingöl insanlarının çoğu, memur olmak için can atan bir ruh yapısına sahiptir. Her genç kızın hayalindeki gelinlik giyme mevzusunu bu insanlar için takım elbise ve kravat giyme olarak teşbih edebiliriz. Nihayetinde Bingöl’de birçok insan memur olup muradına ermiştir. Bu yazımız da Bingöl memurlarını analiz edeceğiz;
1 -Bingöl memurlarının yüzünde, serbest piyasanın fırtınalarından limana sığınmış gemilerin sessizliğini ve sükûnunu okursunuz.
2 - Devletin Bingöl’de serbest piyasa koşullarını oluşturmayıp, insanları memurlaştırma gayretinin altında siyasal nedenlerin olduğunu düşünüyorum; çünkü serbest piyasa, aynı zamanda serbest düşünce demektir, fikir akımlarına açık bir alan demektir. Devlet bünyesine aldığı insanların artık kendi istediği gibi düşüneceğini, kendi istediği gibi bir yaşam süreceğini öngörmektedir.
3-Bingöl de memur çalışma saatleri brüt 8.00 – 17.00 iken net çalışma saatlerini hesaplayacak bir makine daha üretilmemiştir, ama ben bu hesabı yapabilirim diyen biri varsa öncelikle ilk ve son yarım saati mesaiden peşinen çıkarsın. Maalesef bu böyle, vatandaşı da buna alıştırmışlar ki belli saatlerden sonra vatandaş, işinin görülmeyeceğini anlamıştır artık.
4-Taziye haberlerini önce ıskatçılardan sonra Bingöllü memurlardan öğrenin, bu güzel ameli işini aksatmadan yapanları takdir ediyorum.
5-Bingöl memurlarının çoğu sosyal hayatın her evresinde, vakitlerini daire arkadaşlarıyla geçirir; hatta birçoğu emekli olduktan sonra bile bunu devam ettirir.
6 –Bingöl memurları amirlerine karşı son derece itaatkardırlar, hele hele il dışından gelen amirlere itaatkarları askeri kurumları bile kıskandırır.
7-Takım elbise ve kravata tutkundurlar; bazı iş kollarında gerek olmamasına rağmen hobi niyetine giyildiğini görüyoruz.
8-Bingöl memurları ilimizde ’de evliliğin üç şartı olan ev, iş, araba anahtarlarının en etkilisine kavuşmuşlardır. Bekar olanların evlilikle ilgili endişeleri kalmamıştır; gönüllerince evlenme noktasında onlardan talihlisi yoktur artık ve ellerindeki bu güvenceyle bazıları evliliği boyuna ertelemektedir. Lakin çoğu gönül evliliğinden ziyade mantık evliliği yapıp, yine kendileri gibi memur olan birini tercih ederler.
9-Bingöl memurları uzun yıllar, ortalama Bingöl insanının sosyal ve kültürel yaşantısından sıyrılıp kendine ait bir sosyal sınıf oluşturma gayreti gösterdi. Bu dönem, özellikle vatandaşla memur arasındaki gelir farkının belirginleştiği dönemdi. Sonrasında sivil vatandaşın gelir düzeyini memur maaşına yakın bir seviyeye getirmesiyle aradaki farklılıklar kalktı ve memurların yeni bir sosyal sınıf oluşturma hayalleri de suya düştü.
10-Bingöl memurlarının çoğunun işini özveriyle ve severek yapmadığını görüyoruz. Bu durumun mağduru tabi ki vatandaş oluyor. Vatandaşın kurum işleyişini bilmediğinden dolayı sorduğu bir iki soruya, ya yüz ifadeleriyle ya da ses tonuyla hemen olumsuz tepki veriyorlar. Aslında hastanelerde olan hasta hakları birimi gibi birimlerin, tüm kurumlarda olması gerektiğini düşünüyorum.
11-Bingöl memurlarının önemli bir kısmının namaz kıldığını görüyoruz. Kurum içi pozitif etkileşimin en önemli sonucu budur bence; Bunu disipline olmuş yaşam tarzının, yine belli bir disiplini olan ibadetleri beraberinde getirebilmesi olarak görüyorum.
12-Bingöl memurlarının birçoğu boş vakitlerini oyun oynamakla geçirir, hatta bazı kurumlar yaptıkları oyun lokalleriyle bunu teşvik ediyorlar.
13-Bingöl memurları siyasal akımlara kapalıdırlar, hatta o kadar kapalıdırlar ki fikir bile beyan etmezler. Ben ekmeğime bakarım deyip sahadan çekilirler.
14:Cömertlik ve cimrilik noktasında bir çoğunun cimriliğe yakın olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni belirlenmiş hayallere kavuşma isteği ve gelecekle ilgili ciddi ekonomik endişeler taşımalarının neden olduğunu söyleyebiliriz.
Velhasıl kelam
Memurların içinde serbest piyasa koşullarında maddi manevi alanda önemli işler yapabilecek, önemli başarılara imza atabilecek birçok insan, sistemin baskıcı, hantal, adaletsiz işleyişi içinde kişisel yeteneklerini ve fikri özgürlüğünü kaybederek yaşamını devam ettirir.
Selametle
Nebi Bozaba