ÇİFTÇİLERİMİZ SÜTAŞ’A HAZIRLIKLI MI?

Türkiye’de dördüncü dev yatırımıyla 2020’de faaliyetlere başlayacağı planlanan SÜTAŞ’ ın Bingöl’deki tesisi tamamlanmak üzere.  Merkeze bağlı Çeltiksuyu ve Sarıçiçek köyleri arasına yapılan tesis tamamlanmak üzere.  Tesiste çalışmalara tüm hızıyla sürerken, yetkililerin Bingöl Çiftçilerinden beklentileri oldukça fazla… 

773 milyonluk yatırım ilimiz için gerçekten de büyük bir yatırım.

Sütaş aynı zamanda Bingöl’de yok olmaya yüz utmuş hayvancılık ve ekin işini de canlandıracak.

Sütaş yetkilileri tarafından yapılan açıklaya göre tesis, günlük 1063 ton süt işletme kapasitesine sahip olacak. Bu rakam arazi ve hayvan sahipleri için teşvik edici. Aynı zamanda hayvan besleme yerleri olanlar için de bir ekmek kapısı. Çiftçilerimiz devlet destekli teşvik ve katkılarla küçük çaplı tesis veya barınaklar kurarak hem il ekonomisine katkıda bulunmak, hem de geçimini karşılama adına bu fırsatı kaçırmamalıdırlar.

Sütaş ilimiz için büyük bir ekonomik rahatlama olacak gibi görünüyor.

Kaba inşaatı biten Sütaş’ın yem fabrikasının, biyogaz ve elektrik üretim tesisinin inşası sona doğru ilerliyor. Günlük 1063 ton sütün 750 tonunu bölge genelinde temin edecek olan Sütaş, günlük 1200 tonluk kaba yem ihtiyacını da yine bölge genelinden karşılayacak. Sütaş’ın faaliyetleri sadece ilimiz genelinde olmayacak tabi, yurt içi ve yurt dışında tesis ve faaliyetleri olan Sütaş, bölgesel ihracat stratejisi çerçevesinde, 23 ülkeye 8,24 milyon dolarlık ihracat yapmaktadır. Bu durum, Sütaş’ın ne denli verimli, geniş bir üretim ve ekonomi piyasasına sahip olduğunu gösterir niteliktedir. Hal böyle iken çiftçilerimize de üretim noktasında adım atmak düşüyor.

İlimize son derece müspet katkısı olacağını ümit ettiğimiz Sütaş’ın gerek hayvan sahiplerine, gerek çiftçilerimize gerekse de farklı ekonomik pazar noktasında yerel ve ulusal olmak üzere farklı kesimlere de faydalı olacağı muhakkaktır. Sütaş, hem büyük baş hem de küçükbaş hayvancılık noktasında da hayvancılık yapanlardan süt ve süt ürünleri üretimi kapsamında süt alımı yapacaktır. Uygun şartlarda ve hijyenik üretime dikkat edilecek şekilde süt üretimi yapan hayvan sahipleri Sütaş’ın aradığı adres olacaktır. Sütaş, sütün kalitesi ve hijyeninden emin oldukları hayvan sahiplerine de veteriner desteği sunacak. Hayvan sahiplerine önemli bir uyarı/hatırlatmada bulunmak gerekirse; Sütaş’ın önem verdiği konular arasında meme yangısı ya da meme iltihabı olarak bilinen, süt bileşimini olumsuz etkileyen, aynı zamanda süt ürünlerinde de olumsuz etkisi olan ve ülke ekonomisine üretim noktasında en büyük zararı olan “Mastitisin” hastalığı konusudur. Hijyenik sağım ve hayvanın bakımı bu durumla yakından ilgilidir. Konuyla ilgili çiftçilerin seminerlere katılmaları, Bingöl Üniversitesinde ilgili öğretim görevlilerinden yardım almalıdırlar. Nitekim Sütaş gittiği her ilde bu türden faaliyetler yapmaktadırlar.

Ekin işiyle uğraşan çiftçilerimizin de dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Günlük 1200 tonluk kaba yem ihtiyacının yine büyük bir kısmını ilimizden karşılamayı planlayan Sütaş’ın yem konusunda da hassasiyetleri var elbette. Sütaş’ta en çok pazar bulan yemler arasında mısır silajı yer almaktadır. Kışın hayvanların su ihtiyacını da karşılayan fermente ürünlerden mısır silajı gibi yemler çiftçilerimizin vazgeçilmez ekini olmalıdır. Yine ekin eken çiftçilerimiz kokan ekinler ekmemeleri konusunda hassas olmalıdır ki bu durum sütü de duyusal noktada olumsuz etkilemekte ve sütün de kokmasına neden olmaktadır.

Son olarak çiftçilerimize tavsiyemiz şudur ki; Gerek sağlıklı koşullarda hayvan bakımı ve tarım noktasında bilinçli ekim ve hasat ile hem kendileri fayda görecek hem de üretime yani ülke ekonomisine katkı sunmuş olacaklar. İlimiz maalesef şuanda tüketici bir il durumunda. Bu durumdan sıyrılmanın yolu; Bilinçli üretici olmak, eğitimli ve kalifiyeli olmak,  üretmek, çeşitli sütçü ırklardan hayvan beslemek, baklagiller ve buğdaygillerden müteşekkil araziler ekmektir. Tüm bunları yaparken sağlık ve hijyen koşullarına azami derecede dikkat etmek gerekir. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı sütlerin temel koşulu, sağlıklı bakım ve hijyenik sağımdan geçer. Unutmayın Süt altın gıdalardandır, azami hassasiyet ister.

Sütaş gibi dev yatırımın ilimiz ve ülkemiz için hayır ve bereket getirmesini temenni ederken, Sütaşla ilgili konumlarımıza şimdilik bir virgül atalım, zira daha sağacak çok sütümüz olacak…

Kalın sağlıcakla…

Ömer AŞKIN - Bingöl Basın

foto
Yazar: Ömer Aşkın
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal